ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις με Μέρκελ και Τιμοσένκο έχει ο Αντώνης Σαμαράς

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2014, 12:26 / Ανανεώθηκε 7 Μαρτίου 2014, 15:14
Συναντήσεις με Μέρκελ και Τιμοσένκο έχει ο Αντώνης Σαμαράς
Facebook Twitter Whatsapp

Στο Δουβλίνο είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας καθώς στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με παρούσα την Γιούλια Τιμοσένκο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Στο Δουβλίνο είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας καθώς στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με παρούσα την Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε στους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της κεντροδεξιάς, θα εχει κατ´ιδιαν συναντήσεις, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και την Γιούλια Τιμοσένκο.  

Ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Σαμαράς παρακάθησε χθες το βράδυ στο επίσημο δείπνο με τους ομολόγους του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπου αναφέρθηκε στην στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΕΛΚ στο επόμενο διάστημα. 

Στο περιθώριο του δείπνου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ´ιδιαν με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κενυ, της Φιλανδιας, Γιούρι Καϊτάνεν, αλλα και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον ένα από τους δύο μονομάχους για την υποψηφιότητα της Προεδρίας της Κομισιόν. 

Χθες επίσης, η Γιούλια Τιμοσένκο, έκανε απο το βήμα του ΕΛΚ και την πρώτη της ομιλία στην Ευρώπη, μετά τα τελευταία γεγονότα.

Η Σύνοδος που ολοκληρώνεται σήμερα ειναι κρίσιμης σημασίας, καθώς κηρύσσει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, ενω αυτή την ώρα οι 2.000 σύνεδροι του μεγαλύτερου κομματικού σχηματισμού στο Ευρωκοινοβούλιο, ψηφίζουν για τον υποψήφιο που θα στηρίξει το ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν. 

Οι υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν για να κερδίσουν τη στήριξη του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν, είναι τρεις. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Λουξεμβούργο), ο Μισέλ Μπαρνιέ (Γαλλία) και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία). Την υποψηφιότητα του επι 18 χρόνια πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και φιλέλληνα Γιούνκερ στήριξαν η Ελλάδα και η Γερμανία.

Υπενθυμίζεται οτι ο κ. Γιούνκερ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά την προηγούμενη εβδομάδα με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του ζητήσει η Ελλάδα να είναι μία απο τις δύο χώρες που θα τον προτείνουν, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΚ. Την έτερη υποψηφιότητα, του κοινοτικού επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, εισηγήθηκαν Γάλλοι και Ούγγροι. 

Η μάχη μεταξύ Γιούνκερ-Μπαρνιέ θα είναι σκληρή και το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί στις 15:00 ώρα Ελλαδος και θα έχει αντίκτυπο στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Κομισιόν στην επόμενη πενταετία. 

Εκτός από την εκλογή υποψήφιου για την Προεδρία στην Κομισιόν, στη Σύνοδο του Δουβλίνου θα στηθούν κάλπες και για την ανάδειξη του γάλλου Ζοζέφ Ντολ στην ηγεσία του ΕΛΚ, καθώς και για την έγκριση του προγράμματος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές.