ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σκέψεις Σαμαρά για τη… λίστα των ευρωεκλογών και η κατανομή ρόλων στο κόμμα

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2014, 09:02 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2014, 20:53
Οι σκέψεις Σαμαρά για τη… λίστα των ευρωεκλογών και η κατανομή ρόλων στο κόμμα
Facebook Twitter Whatsapp

Το σταυρόλεξο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Ποιους θα βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ; Για να βρει ποιους θα βάλει πρέπει να δεχθούν και πολλοί να δώσουν την μάχη. Από τη σημερινή ομάδα της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο μόνο δύο ίσως τελικά μείνουν, αν και γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει αμφιβολία.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Το σταυρόλεξο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Ποιους θα βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ; Για να βρει ποιους θα βάλει πρέπει να δεχθούν και πολλοί να δώσουν την μάχη. Από τη σημερινή ομάδα της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο μόνο δύο ίσως τελικά μείνουν, αν και γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει αμφιβολία.
 
Πολλοί εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να επιδιώξει μια ευρεία κατανομή ρόλων στο κόμμα, στο ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κοινοτικά όργανα -δίκην συγκοινωνούντων αγγείων- ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Το «πακέτο» είναι πλούσιο και περιλαμβάνει, εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ όταν έρθει η ώρα των εκλογών, τις θέσεις του επιτρόπου, τις θέσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά τις θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Ειδικά για την Ευρωβουλή η λίστα των ενδιαφερομένων μακραίνει διαρκώς. Και το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο Αντώνης Σαμαράς είναι αν θα συζητήσει με τους κορυφαίους της ΝΔ την τοποθέτηση των προσώπων στο ευρωψηφοδέλτιο και στα λοιπά αξιώματα ή θα κάνει χρήση των προνομίων του και θα αποφασίσει κατά βούληση, με τη συνδρομή ενδεχομένως του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.
 
Πάντως η πολυσυζητημένη και αναμενόμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Ντόρα Μπακογιάννη στο Δουβλίνο δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι η πρώην υπουργός ανέμενε μια ανοικτή συζήτηση, για το θέμα του ευρωψηφοδελτίου και της Επιτροπής. Περίπτωση να είναι η ίδια στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει…εκτός και «εάν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα» όπως τονίζει πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.
 
Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα έως το τέλος Μαρτίου θα κλείσει η συζήτηση για την λίστα της ΝΔ. Στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος από υπουργούς και κορυφαίους βουλευτές έχουν διαμορφωθεί ήδη διαφορετικές απόψεις για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.
 
«Πρέπει να αποφύγουμε τους πολιτικούς του σαλονιού και να σχηματίσουμε ένα ψηφοδέλτιο μάχης με κομματικά στελέχη κυρίως που θα συσπειρώνουν όλη τη ΝΔ» λένε αρκετοί. «Το ψηφοδέλτιο πρέπει να περιλαμβάνει προσωπικότητες και να απηχεί τα κοινωνικά αλλά και τα πολιτικά ανοίγματα της ΝΔ» είναι η κρατούσα άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Φυσικά τον τελικό λόγο έχει ο Αντώνης Σαμαράς. Αν καταλήξει σε ένα «κομματικό» ψηφοδέλτιο, είναι προφανές ότι θα «προσφέρει» ορισμένες θέσεις σε πρόσωπα που θα υποδείξουν ορισμένοι εκ των κορυφαίων. Αν υιοθετήσει τις υποδείξεις για «ανοίγματα», τότε οι εκπλήξεις θα είναι πολλές. Πολλές όμως μπορεί να είναι και οι εσωκομματικές αντιδράσεις, οπότε η πολυδιαφημισμένη «συνθετική πορεία» ίσως προκαλέσει προβλήματα.

Η λίστα

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τους νυν ευρωβουλευτές.
 
Η Μαριέττα Γιαννάκου είναι ένα ερωτηματικό τι θα κάνει, αν και επέκρινε τον σταυρό με δημόσια εμφάνισή της την Παρασκευή. Συναντήθηκε με στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν έδωσε σαφή απάντηση και φέρεται ενοχλημένη από την συμπεριφορά του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Για την Ρόδη Κράτσα συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες, διότι έχει ήδη διατελέσει τρεις θητείες, δηλ. 15 χρόνια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σίγουρα δεν συμβολίζει την ανανέωση. Η ίδια επιθυμεί να είναι και όλα θα ξεκαθαρίσουν εντός των ημερών.
 
Οι γυναίκες του ψηφοδελτίου θα είναι ούτως ή άλλως ένας από τους γρίφους που θα κληθεί να λύσει ο Πρωθυπουργός. Η προσφορά είναι ευρεία. Μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει η Ελίζα Βόζενμπεργκ που συναντήθηκε προ ημερών με στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.
 
Η Κατερίνα Παπακώστα ακόμα το σκέπτεται καθώς δεν εμφανίζεται και ιδιαίτερα πρόθυμη να αφήσει την σιγουριά του ελληνικού Κοινοβουλίου για μια δύσκολη μάχη.
 
Στην λίστα θα είναι όμως η Νίκη Τζαβέλλα που ήταν με το ΛΑΟΣ επί πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή που είναι και το μόνο όνομα που ανακοινώθηκε δημόσια μετά την συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά.
 
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος θα είναι στην λίστα εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου και κάνει ένα come back μετά από χρόνια έντασης με την ηγεσία της ΝΔ, ενώ ακόμα άγνωστο είναι τι θα κάνει ο επίσης δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης που είχε την Παρασκευή, παρουσία του πρώτου στο Σκάι, έντονη σύγκρουση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τον κατηγόρησε ως κομματικό (σ.σ.της ΝΔ) δημοσιογράφο.

Επίσης, «κλείδωσε» η συμμετοχή του βουλευτή και πρώην υπουργού Κώστα Μουσουρούλη στο ψηφοδέλτιο, αλλά και του Φαήλου Κρανιδιώτη, του πρωθυπουργικού συμβούλου για τον πολιτισμό Δημοσθένη Δαβέττα, και ενδεχομένως του δημοσιογράφου και πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομμάτη.