ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με λυμένο το θέμα των τραπεζών πάει στο Eurogroup ο Στουρνάρας

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2014, 13:17 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2014, 19:54
Με λυμένο το θέμα των τραπεζών πάει στο Eurogroup ο Στουρνάρας
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς κλεισμένη συμφωνία με την τρόικα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Χωρίς κλεισμένη συμφωνία με την τρόικα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να μην έχει στα χέρια του το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ωστόσο κρατά την συμφωνία για τις τράπεζες θέμα το οποίο εν τέλει δεν θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην αρχή η τρόικα είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρει τον έλεγχο, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι έβαλε «νερό στο κρασί της» ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και του χρόνου που θα έχουν στη διάθεσή τους για αυτήν.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, με την ελληνική πλευρά να ελπίζει ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμη και μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πάντως το Σάββατο από το υπουργείο Οικονομικών «παρέλασε» πλήθος υπουργών προκειμένου να συντάχθουν τα επικαιροποιημένα κείμενα του Μνημονίου. Παράγοντες της τρόικας ανέφεραν ότι ακόμα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα ωστόσο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τις συσκέψεις ότι πλέον θεωρείται «δεδομένη μία θετική δήλωση επαρκούς προόδου στο Eurogroup».

Πρόβλημα με εργασιακά - συντάξεις

Μπορεί πλέον το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών να δείχνει ότι έχει πια ηρεμήσει, ωστόσο ερωτήματα προκαλούνται από την «ξαφνική» απαίτηση της τρόικας για ρύθμιση σειράς θεμάτων στα εργασιακά, αλλά και στο ασφαλιστικό.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής της τρόικας έθεσαν στο τραπέζι ζητήματα όπως το πάγωμα των τριετιών και μετά το 2017, ενώ παράλληλα, ζήτησαν να αλλάξει το πλαίσιο αναφορικά με τις απεργίες και η απόφαση να λαμβάνεται από τους εργαζομένους και όχι από τα σωματεία.

Παράλληλα ζήτημα τέθηκε και για επαναφορά του «lock out», μέτρου που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσίας εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία.

Ωστόσο κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι τα θέματα αυτά μπαίνουν από την τρόικα στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση θέσπισής τους ως προαπαιτούμενα για τη δόση.

Οι δανειστές πάντως θέτουν θέμα ασφαλιστικού με αφορμή τις συντάξεις σε αναμονή, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι ανδε λάβει μέτρα από το 2016 πολλά Ταμεία θα βρεθούν προ αδιεξόδου. «Πώς θέλετε να μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα όταν δεν καταβάλλετε τις συντάξεις;» ανέφεραν οι δανειστές, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».