ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπουτάρης, Καμίνης, Σγουρός και Τζιτζικώστας ανακατεύουν την τράπουλα

Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2014, 11:41 / Ανανεώθηκε 10 Μαρτίου 2014, 20:26
Μπουτάρης, Καμίνης, Σγουρός και Τζιτζικώστας ανακατεύουν την τράπουλα
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιος θα το περίμενε ότι ο Μπουτάρης και οι μέτριοι Καμίνης, Σγουρός και Τζιτζικώστας, θα ανακάτευαν τόσο πολύ την τράπουλα στη μάχη των δημοτικών- περιφερειακών εκλογών; 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ποιος θα το περίμενε ότι ο Μπουτάρης και οι μέτριοι Καμίνης, Σγουρός και Τζιτζικώστας, θα ανακάτευαν τόσο πολύ την τράπουλα στη μάχη των δημοτικών- περιφερειακών εκλογών; Και ότι μαζί με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη θα δημιουργούσαν μια εικόνα εκλογών όπου όλοι ή σχεδόν όλοι (όπως φαίνεται) θα έχουν το δικαίωμα να πανηγυρίζουν; Κι όμως… Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας προσεκτικής ανάγνωσης της έρευνας της  Κάπα Research για το Βήμα.

Έχουμε και λέμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να κρατάει μικρό καλάθι. Μια διαφορά της τάξης των 2,5 μονάδων στην περιφέρεια της Αττικής (Α΄, Β΄ Αθηνών, Α’, Β΄ Πειραιά και υπόλοιπο) δεν δίνει το δικαίωμα για μεγάλες χαρές στην Κουμουνδούρου. Περισσότερο για… προβληματισμό ενδείκνυται. Ειδικά όταν στην Κεντρική Μακεδονία η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται κατά 3,9 μονάδες, όλα δείχνουν ότι ο αέρας που επιθυμούσε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται και- το σημαντικότερο, η διαφορά, αντί να μεγεθύνεται, βαίνει μειούμενη.  

Και αυτό, όταν ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές του. Δηλαδή, τι θα γινόταν αν μετριόταν και το αποτέλεσμα της ελληνικής άρνησης να υποκύψει στις απαιτήσεις Τόμσεν- ΔΝΤ για τις τράπεζες; Ή τι μέλλει γενέσθαι αν η Κυβέρνηση προλάβει και μοιράζει σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους κομμάτι από το περίσσευμα;  

Θα πείτε, ναι, αλλά όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το «Ποτάμι» θα διατηρήσει τα ποσοστά που εμφανίζει σήμερα. Σωστό. Αλλά, ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι η εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη οδηγεί τις (αποκαλούμενες) αντιμνημονιακές δυνάμεις σε συρρίκνωση του συνολικού ποσοστού τους! Και αυτό δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να μετακινηθεί ένα ποσοστό της δημοσκοπικής τους δύναμης.  

Πάμε τώρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Εδώ, συμβαίνει το παράδοξο, σε τρεις κομβικές αναμετρήσεις, οι στηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ- κόμματα που εμφανίζουν πτώση, να κερδίσουν, εύκολα ή και πολύ εύκολα!

Τι εννοούμε:  Ο Γιάννης Μπουτάρης φαίνεται ότι θα κάνει… υγιεινό περίπατο, Αριστοτέλους- Λευκό Πύργο. Οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Σγουρός, μπορεί να μην κάνουν περίπατο, αλλά στον δεύτερο γύρο κερδίζουν με σχετική άνεση οποιονδήποτε αντίπαλο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος φαίνεται ότι στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον Γιάννη Ιωαννίδη. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πανηγυρίζουν, η ΝΔ δεν θα τα βάψει και μαύρα μιας και θα βρεθεί ουσιαστικά στην ίδια θέση (ο Τζιτζικώστας γαλάζιος είναι, μην το ξεχνάμε) και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί να εξηγήσει το τι έφταιξε…