ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μηλιός, η αυτοδυναμία, η Κεντροαριστερά και η νέα Βάρκιζα

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2014, 07:10 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2014, 07:10
Ο Μηλιός, η αυτοδυναμία, η Κεντροαριστερά και η νέα Βάρκιζα
Facebook Twitter Whatsapp

Στην Κουμουνδούρου, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι εδώ και μέρες, αν και δεν το λένε δημοσίως, προβληματίζονται από την στάση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος κρατάει σαφή απόσταση από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεργασίες.

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Στην Κουμουνδούρου, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι εδώ και μέρες, αν και δεν το λένε δημοσίως, προβληματίζονται από την στάση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος κρατάει σαφή απόσταση από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεργασίες. Δεν φοβούνται την εσωστρέφεια, αφού ο Μηλιός προσώρας είναι ένας- έστω και αν αντικειμενικά προστέθηκε στις δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.  

Ο Γιάννης Μηλιός υποστηρίζει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές διατυπώνουν ένα λόγο ο οποίος δεν συνάδει  με τις κόκκινες γραμμές του κόμματος. Ότι πρόκειται για στοιχεία ξένα, τα οποία καιροσκοπικά συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούν αντικειμενικά ως «συστημική πίεση στο κόμμα μας». Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με το Ποτάμι, ούτε με το ΠΑΣΟΚ και ότι το μόνο ξεκάθαρο δίλημμα που υπάρχει είναι αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ ή ξανά εκλογές. 

Η Αριστερή Πλατφόρμα αποκλείει κάθε συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημονιακές πολιτικές, με δυνάμεις και πρόσωπα ακόμα που ψήφισαν στη Βουλή τα Μνημόνια είτε τα εφάρμοσαν από θέσεις διακριτής ευθύνης. 

Ο Μηλιός δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε στενότατος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής, βρίσκεται πίσω από πολλά και σημαντικά κομμάτια του προγράμματος, τα έχει εισηγηθεί και επεξεργαστεί. Η εύκολη λύση για να αντιμετωπιστεί η μεταστροφή του θα ήταν να υιοθετηθεί η –κακεντρεχής- άποψη ότι γκρινιάζει γιατί δεν κατάφερε να εκλεγεί στις ευρωεκλογές. Όμως, εκτός από κακεντρεχής, είναι και απλοϊκή. Γι αυτό και υπάρχουν πολλοί οι οποίοι προβληματίζονται.  

Η άποψη την οποία (ο Μηλιός) εκφράζει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαφυλάξει τον πυρήνα της πολιτικής του, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην Κουμουνδούρου, μεταξύ και των αποκαλούμενων προεδρικών. Ουσιαστικά εδράζεται στον φόβο ότι δεδομένης της άρνησης του ΚΚΕ, οι συνεργασίες με την Κεντροαριστερά ή το Ποτάμι, ενδέχεται να μετακινήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά. Και στην Κουμουνδούρου υπάρχουν πολλοί οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα ότι «αν είναι να μην κυβερνήσουμε σαν αριστερά, καλύτερα είναι να μην κυβερνήσουμε ποτέ».  Είναι αυτοί που θα μπορούσαμε να πούμε ότι φοβούνται πως τα αποτελέσματα μιας «νέας Βάρκιζας» θα είναι εξίσου καταστροφικά.