ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ σε Σαμαρά: «Εφαρμόσατε τον προϋπολογισμό»

Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2014, 07:48 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2014, 07:38
Μέρκελ σε Σαμαρά: «Εφαρμόσατε τον προϋπολογισμό»
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί η κυβέρνηση δειλά, και αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, να επιδιώκει να ανοίξει το πολιτικό κεφάλαιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, μπορεί να επενδύει στα θερμά λόγια και στην «ατζέντα» Γιούνκερ, ωστόσο η Ευρώπη εξακολουθεί να επιμένει μονοδιάστατα στη γραμμή της... δημοσιονομικής αρετής. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μπορεί η κυβέρνηση δειλά, και αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, να επιδιώκει να ανοίξει το πολιτικό κεφάλαιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, μπορεί να επενδύει στα θερμά λόγια και στην «ατζέντα» Γιούνκερ, ωστόσο η Ευρώπη εξακολουθεί να επιμένει μονοδιάστατα στη γραμμή της... δημοσιονομικής αρετής

Αυτό είναι το αβίαστο συμπέρασμα και από τη συζήτηση που είχε, χθες, στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς με τη γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ. Η Καγκελάριος άκουσε με προσοχή τα δημοσιονομικά μεγέθη που της παρουσία ο «αρχάριος» σε τέτοιες περιστάσεις κ. Γκίκας Χαρδούβελης, συμμερίστηκε την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για τα έσοδα από τον τουρισμό, την εκτίμησή της για επιστροφή ήδη από φέτος της Ελλάδας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Ωστόσο, έθεσε με έμφαση την ανάγκη υλοποίησης, χωρίς εκπτώσεις, των όσων προβλέπονται στον προϋπολογισμό και εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επίμονη στην ανάγκη διατήρησης όλων των δημοσιονομικών και ταμειακών στόχων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς δεν μπήκε σε λεπτομερή συζήτηση με την κ Μέρκελ, καθώς θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο οι δυο τους να συζητούν για το ποσοστό μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σαμαράς και Χαρδούβελης επιχειρηματολόγησαν ότι τα μεγέθη είναι εξαιρετικά, οι στόχοι επιτυγχάνονται και, συνεπώς, η δυνατότητα λελογισμένων ελαφρύνσεων υπάρχει. 

Υπήρξε η συναίνεση της άλλης πλευράς; Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι αν και υπάρχει κατανόηση για την πολιτική δυσκολία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, πράσινο φως για... παροχές δεν έχει ανάψει. Το αντίθετο. Εν προκειμένω, άλλωστε, η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποδείξει, κατά τα χρόνια εμπλοκής της στο ελληνικό ζήτημα, ότι έχει εξαιρετική εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών της Αθήνας και της πορείας υλοποίησης του προγράμματος (σ.σ προ έτους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της είχε θέσει το θέμα της απελευθέρωσης των... φορτηγών) και από αυτά θα εξαρτήσει και το είδος της παρέμβασης προς την τρόικα. 

Και ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, δεν επεδίωκε λύση ήδη από χθες. Βασική του επιδίωξη είναι, στην πορεία προς την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, να έχει διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα που αφενός θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις, αφετέρου δε θα λειτουργήσει ως αφετηρία για μία ικανοποιητική λύση στο χρέος. Και, κυρίως, να βάλει στο τραπέζι των ευρωπαίων και την πολιτική παράμετρο. Άλλωστε, ό,τι συμβεί από το Σεπτέμβριο και μετά, και ενώ εκκρεμεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, θα έχει άμεση αντανάκλαση όχι μόνον στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος και στις οικονομικές προοπτικές της χώρας αλλά και στη μορφή που θα έχει το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Αν δηλαδή η κυβέρνηση θα καταφέρει να αντέξει ή αν, αντιθέτως, δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις πρόωρων εκλογών και συνεπώς νέων πολιτικών και κυβερνητικών ισορροπιών.