ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «θέση εκτόξευσης» δορυφόρων, η Τουρκία! (Βίντεο)

Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2014, 15:36 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2014, 15:36
Σε «θέση εκτόξευσης» δορυφόρων, η Τουρκία! (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζει τα «άλματα» στην οικονομία η Τουρκία και από πριν λίγες μέρες δεσμεύτηκε δημόσια ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι σε θέση να εκτοξεύει δορυφόρους, δραστηριότητα που θα της αποφέρει πολλά κέρδη.

Συνεχίζει τα «άλματα» στην οικονομία η Τουρκία και από πριν λίγες μέρες δεσμεύτηκε δημόσια ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι σε θέση να εκτοξεύει δορυφόρους ,δραστηριότητα που θα της αποφέρει  οικονομικά αλλά και στρατηγικά κέρδη.

Βέβαια αυξάνονται οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η τουρκική οικονομία είναι «φούσκα» και πως θα σκάσει κάποια στιγμή, οπότε όλα αυτά θα πέσουν στο κενό. Ωστόσο σύμφωνα με τα σχέδια της Άγκυρας προβλέπεται  η εκτόξευση 16 στρατιωτικών και πολιτικών δορυφόρων μέχρι το 2020 και συνολικά 25 έως το 2033!

Οι εξελίξεις αυτές θα αλλάξουν τα δεδομένα και την όποια ισορροπία δυνάμεων υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι δορυφόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ηλεκτρονικό πόλεμο ,στον οποίο η Ελλάδα ήδη είναι πάρα πολύ πίσω. Μάλιστα η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας «πάγωσε» και τα όποια σχέδια στον τομέα αυτό υπήρχαν στο Πεντάγωνο.

Παράλληλα θα πρέπει να υπολογιστεί ότι αν η Τουρκία υλοποιήσει όλα τα σχέδιά της στο συγκεκριμένο τομέα ,θεωρούνται  πιθανοί πελάτες της οι αραβικές χώρες. Γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι θα  έχει τους δορυφόρους των κρατών αυτών στα «χέρια» της, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Αξιωματούχοι του Ερντογάν, πρόσφατα σε δημόσια εκδήλωση ,δήλωσαν με έμφαση ότι σύντομα θα στείλουν στο διάστημα δορυφόρο που θα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από τουρκικές εταιρίες. Η εν λόγω είδηση προβλήθηκε και στην αμερικανική επιθεώρηση «Defense News». Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι: «οι προσπάθειες της γειτονικής χώρας για να κατασκευάσει τον πρώτο εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο εξελίσσονται «πρόσω ολοταχώς».

Στο άρθρο αυτό περιλαμβάνει και η δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του κρατικού ινστιτούτου ερευνών TUBITAK που εμπλέκεται στην κατασκευή του δορυφόρου και ο οποίος υποστήριξε ότι: «Εργαζόμαστε σχολαστικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα είναι ένα από τα έργα-υπογραφή μας και θα ανοίξει τον δρόμο για την εγχώρια παραγωγή στον τομέα των δορυφόρων».

Σημειώνεται επίσης , στο αμερικάνικο περιοδικό «Defense News», ότι ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Turksat 6A ο οποίος θα εκπέμπει στη ζώνη συχνοτήτων X και θα τεθεί σε γεωστατική τροχιά, θα χρησιμοποιείται τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς(!). Η  κατασκευή του Turksat 6A αναμένεται να κοστίσει στην Τουρκία περί τα 250 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (183 εκατ. ευρώ).

 

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εμπλακούν η τουρκική βιομηχανία ηλεκτρονικών Aselsan, η εταιρία παραγωγής λογισμικού Havelsan και η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI (Turkish Aerospace Industries). Το φιλόδοξο τουρκικό πρόγραμμα προβλέπει την εκτόξευση 16 στρατιωτικών και πολιτικών δορυφόρων μέχρι το 2020 ενώ έως το 2033 θα έχουν εκτοξευθεί συνολικά 25 δορυφόροι.

Οι ειδικοί της τουρκικής διαστημικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι το ύψος των συμβάσεων που θα αναθέσει την επόμενη πενταετία η Τουρκία για την εκτόξευση δορυφόρων θα υπερβεί τα 2 δις δολάρια ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι παράλληλα τρέχει και το πρόγραμμα «Imece» για την ανάπτυξη εγχώριων ηλεκτρο-οπτικών ματιών ( κάμερες) για διαστημικές εφαρμογές .

Γ. Κοκ.