ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν μπορούν να υπάρχουν στην Ευρώπη εργασιακές σχέσεις Ασίας

Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2014, 16:41 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2014, 16:41
Τσίπρας: Δεν μπορούν να υπάρχουν στην Ευρώπη εργασιακές σχέσεις Ασίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν αποτελεί την προϋπόθεση που έχει ανάγκη η ανάπτυξη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν αποτελεί την προϋπόθεση που έχει ανάγκη η ανάπτυξη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε στρογγυλό τραπέζι και σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ρώμη.

«H Ευρώπη πορεύεται δρόμο αδιέξοδο και οι επιδιώξεις του νεοφιλελευθερισμού δημιουργούν μια Ευρώπη διχασμένη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας: 

«Για να επιτευχθεί η ελαστική εργασία απαιτείται η κατάλυση των συνταγματικών δικαιωμάτων και η συρρίκνωση της δημοκρατίας».

Αναφερόμενος, στην πολιτική του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές, ότι «αποδέχεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζητά απλώς μια χαλάρωση. Σαν να λέμε ότι δέχεται, κανείς, να φορά ζουρλομανδία, αλλά ζητά, μόνον, να είναι λίγο πιο χαλαρός».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα και η πορεία της δείχνουν με σαφήνεια ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν αποτελεί την προϋπόθεση που έχει ανάγκη η ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας, συνόψισε σε τρία σημεία τους κύριους μελλοντικούς στόχους της «πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που πρέπει να δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή περιφέρεια:

  • Μια νέα κοινωνική συμφωνία, ένα νέο New Deal, για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
  • Ευρωπαϊκή λύση στο θέμα του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης.
  • Ανάκτηση των κοινωνικών κατακτήσεων και της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «στην καρδιά της Ευρώπης δεν μπορούν να υπάρχουν εργασιακές σχέσεις οι οποίες εφαρμόζονται στην νοτιανατολική Ασία».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «το 4% που πέτυχε το ιταλικό ψηφοδέλτιο “Η Άλλη Ευρώπη με Τσίπρα” στις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι εξίσου σημαντικό, δεδομένης της δύσκολης μάχης που δόθηκε, αλλά και του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα». Κατέστησε επίσης σαφές ότι «σε εποχή κρίσης η ανάδειξη των διαφορών στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς αποτελεί πολυτέλεια» και ότι «ο ιταλικός λαός, με την ψήφο του, έκανε μια σοφή επιλογή, δίνοντας στην Αριστερά μια ακόμη ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και, παράλληλα, δοκιμάζοντάς την».