ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τελευταίες μυστικές μετρήσεις δίνουν βαθιά ανάσα στη ΝΔ

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2014, 07:26 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2014, 07:26
Οι τελευταίες μυστικές μετρήσεις δίνουν βαθιά ανάσα στη ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Μια βαθιά ανάσα λέγεται ότι πήραν στην κυβέρνηση και στη ΝΔ από τις τελευταίες μυστικές μετρήσεις, καθώς λόγω θέρους σταματάει η καταγραφή των τάσων, αν και στην πραγματικότητα δεν έχει προκύψει κάποια θεαματική αλλαγή που θα δικαιολογούσε αυτή την έστω συγκρατημένη αισιοδοξία τους. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Μια βαθιά ανάσα λέγεται ότι πήραν στην κυβέρνηση και στη ΝΔ από τις τελευταίες μυστικές μετρήσεις, καθώς λόγω θέρους σταματάει η καταγραφή των τάσων, αν και στην πραγματικότητα δεν έχει προκύψει κάποια θεαματική αλλαγή που θα δικαιολογούσε αυτή την έστω συγκρατημένη αισιοδοξία τους. 

Το γεγονός όμως ότι απέφυγαν τα χειρότερα με το θέμα της μικρής ΔΕΗ αξιολογείται θετικά και δίνει ελπίδες για ανάκαμψη πριν εισέλθει ο Αντώνης Σαμαράς σε μια εκλογική περίοδο που θα είναι είτε στα μέσα του φθινοπώρου είτε με την προεδρική εκλογή αρχές του 2015.   

Παράλληλα η σύλληψη Μαζιώτη και οι επιτυχίες στην αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ενισχύουν την εικόνα σταθερότητας και ασφάλειας που θέλει να εκπέμπει η ΝΔ στα συγκριτικά και ποιοτικά στοιχεία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ   

Τα βασικά μεγέθη όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις και ειδικώς σε αυτή που είναι ευνοϊκότερη για τη ΝΔ δείχνουν ένα σταθερό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν δημιουργούν συνθήκες επέλασης προς την εξουσία και αυτό δείχνει ότι η κυβερνητική παράταξη αντέχει. 

Την αγωνία της κυβέρνησης και της ΝΔ να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές προσδοκώντας αναστροφή του δυσμενούς κλίματος επισκιάζει το άγχος υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών για την προσωπική τους πολιτική τύχη. 

Τη μεγαλύτερη ανάλυση των στοιχείων δεν κάνουν μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου ή έστω στη Συγγρού αλλά κυρίως στα πολιτικά γραφεία των υψηλόβαθμων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών όπου παρακολουθούν συστηματικά όλες τις εξελίξεις. 

Ορισμένοι μάλιστα που ξέρουν να χειρίζονται καλύτερα την επικοινωνία φροντίζουν να έχουν μια υπερκινητικότητα τις περιόδους που μετρούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κερδίζοντας έτσι πόντους δημοτικότητας. Κορυφαίος υπουργός μάλιστα εξαφανίζεται συχνά για δύο ή και τρεις μήνες από τα μέσα ενημέρωσης και όταν... πρέπει είναι κάθε μέρα στα τηλεοπτικά δίκτυα και στις εφημερίδες μιλώντας επί παντός του επιστητού! 

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εκτιμούν ότι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να εμφανίζουν τη ΝΔ  σταθερά πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά πιστεύουν ότι αυτές οι διαφορές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να επιστρέψει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας.  

«Δεν πρόκειται για υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις» τονίζουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά «αλλά για ρεαλιστικές προσεγγίσεις που όμως για να δώσουν αποτελέσματα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντεπίθεση από κυβέρνηση και κόμμα από τώρα και για το προσεχές εξάμηνο».  

Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι «ο Σαμαράς αισθάνεται σίγουρος για το μέλλον και παρά τις δυσκολίες πιστεύει ότι μπορεί να εξασφαλίσει δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τη ΝΔ». Αυτή η εικόνα μεταφέρεται και από υπουργούς με τους οποίους ο Πρωθυπουργός συζητεί και πολιτικά πέραν των αρμοδιοτήτων τους. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα υποστηρίζουν πως «μας έχει ξεπεράσει ο Πρωθυπουργός και αντί να τον στηρίζουμε εκείνος μας ενισχύει κάθε φορά που συζητάμε μαζί του». 

Εκτός από τη λογική αγωνία για την τύχη της παράταξης το προσωπικό στοίχημα «δελφίνων» και «υποδελφίνων» κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, όπως πρόεκυψε και από πρόσφατα δημοσιεύματα κυριακάτικων κυρίως φύλλων. Αυτή η κινητικότητα όμως ενοχλεί καθώς δεν γίνεται για να ενισχυθεί η ΝΔ και η κυβέρνηση αλλά οι ίδιοι οι δελφίνοι και οι υποδελφίνοι που προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και τη μετά-Σαμαρά εποχή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έρθει.