ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «αντιμνημονιακός» Βενιζέλος δοκιμάζει την ψυχραιμία του Μαξίμου

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2014, 18:05 / Ανανεώθηκε 19 Ιουλίου 2014, 00:01
Ο «αντιμνημονιακός» Βενιζέλος δοκιμάζει την ψυχραιμία του Μαξίμου
Facebook Twitter Whatsapp

Με εντεινόμενο προβληματισμό και κάποιες φορές με εκρήξεις οργής αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τις συνεχείς προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποστασιοποιηθούν από την ακολουθούμενη γραμμή και να «πιστωθούν» τις όποιες βελτιωτικές κινήσεις υλοποιεί η κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Με εντεινόμενο προβληματισμό και κάποιες φορές με εκρήξεις οργής αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τις συνεχείς προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποστασιοποιηθούν από την ακολουθούμενη γραμμή και να «πιστωθούν» τις όποιες βελτιωτικές κινήσεις υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ένα 24ώρο μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας επιχείρησε να θέσει της βάσης μίας πολιτικής διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα και το χρέος, ο Αντώνης Σαμαράς έμαθε, στη Φλωρεντία όπου βρίσκεται, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθετε ευθέως ζήτημα μη εφαρμογής ήδη συμφωνηθέντων και εν μέρει εφαρμοσμένων μέτρων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. «Τώρα είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, ούτε στο χώρο της κοινωνίας...» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση του Τομέα Υγείας του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ πιέζει να μην γίνουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, ειδικά στο κάποτε φίλα προσκείμενο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών, ενώ θέτει βέτο σε νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, το συνδικαλισμό και το ασφαλιστικό.

Ο κ. Σαμαράς που έχει πλήρη γνώση των ισορροπιών που επικρατούν ακόμη και σήμερα στην Ευρ. Ένωση μοιάζει να επιδιώκει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Δηλαδή, γνωρίζει ότι ενδεχόμενη συνολική αμφισβήτηση της συμφωνίας θα οδηγούσε την Ελλάδα πολλά βήματα πίσω. Αντιθέτως, στόχος του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε «χειρουργικές» παρεμβάσεις, πχ στη φορολογία και στη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η κρίσιμη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο κ. Βενιζέλος στο κομματικό ακροατήριο άνοιγε ζήτημα μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Ρήγας, Κουτρουμάνης, Πρωτόπαπας) είχαν συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με αντικείμενο τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ για... περισσότερες δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, κάλυψη των απολυόμενων από το Δημόσιο που βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη κ.ο.κ.

Ο κ. Σαμαράς μοιάζει να έχει αποδεχθεί τις... διαφοροποιήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιδεικνύοντας με έναν τρόπο κατανόηση στην προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να σταθεί πρώτα απ' όλα στο ίδιο του το κόμμα. Και αυτό συνέβη και με κόστος για την ίδια τη Ν.Δ., οι βουλευτές της οποίας είτε βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω, με όρους «κοινωνικής ευαισθησίας», από αυτούς του ΠΑΣΟΚ ή, με τη σειρά τους, υπερβάλλουν σε αιτήματα.

Ωστόσο, με τη χώρα να βρίσκεται στην τελευταία κρίσιμη στροφή πριν τη διαπραγμάτευση που θα καθορίσει το τέλος ή μη του μνημονίου, το ύψος της μείωσης του χρέους αλλά και σειρά μέτρων ή «μεταρρυθμίσεων» που, προφανώς, οι πιστωτές θα θελήσουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα (σ.σ. ενδεχομένως συνδέοντας τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων δανεισμού με την επίτευξη στόχων), είναι σαφές ότι η εικόνα πολυφωνίας στην κυβέρνηση δεν βοηθά. Ίσως, πάλι, η βασική αιτία της εντεινόμενης αυτής διαφοροποίησης των δύο κυβερνητικών εταίρων να εξηγείται από την ανάλυσή τους για τις εξελίξεις. Όποιος συνομιλήσει με το Μαξίμου και αντιστοίχως με κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα το αντιληφθεί αμέσως.

Το επιτελείο Σαμαρά απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών και δηλώνει έτοιμο να φέρει στη Βουλή τη «μάχη» για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Αντιθέτως, από το ΠΑΣΟΚ εκπέμπεται μία εντελώς διαφορετική εικόνα, μία εικόνα εκλογών και μάλιστα εντός του φθινοπώρου.