ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κόκκινα δάνεια το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2014, 09:51 / Ανανεώθηκε 19 Ιουλίου 2014, 20:05
Τα κόκκινα δάνεια το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

Μια από τις ειδήσεις της χθεσινής ημέρας είναι ότι αντιπροσωπείες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και συμφώνησαν να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100. Επίσης συμφώνησαν στην απόδοση έως και 5 πλασματικών χρόνων στους σχολικούς φύλακες που είναι άνω των 50 ετών, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνταξιοδοτηθούν. Τι καταλάβατε;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Μια από τις ειδήσεις της χθεσινής ημέρας είναι ότι αντιπροσωπείες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και συμφώνησαν να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100. Επίσης συμφώνησαν στην απόδοση έως και 5 πλασματικών χρόνων στους σχολικούς φύλακες που είναι άνω των 50 ετών, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνταξιοδοτηθούν. Τι καταλάβατε;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης των βαρών που έχουν πέσει στις πλάτες των γνωστών υποζυγίων. Ότι και αν πει η τρόικα, όσο και αν δυσαρεστηθεί. Και η χθεσινή είδηση για επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για σχέδιο φοροελαφρύνσεων, που, στο σύνολό του, θα ανακοινωθεί από τον Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.

Υπάρχουν πολλά μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και στα οποία έχουμε αναφερθεί: η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, η μείωση του ΦΠΑ και εκτός εστίασης, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, των τεκμηρίων κλπ.

Το μεγάλο στοίχημα όμως της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια και τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστούν. Είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερου χειρισμού καθώς εμπλέκονται και οι τράπεζες που δίνουν επιτυχώς- ως φαίνεται- τη μάχη επιβίωσης χάρη στην κρατική χρηματοδότηση. Ταυτοχρόνως είναι και ένα ζήτημα τεράστιας κοινωνικής και πολιτικής σημασίας.

Στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει ρύθμιση- ανάσα για τους δανειολήπτες (με μία δόση για όλα ή με δύο ή τρεις, ποιος ενδιαφέρεται) δεν είναι μόνον ότι θα ανασάνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν είναι μόνον ότι θα ανασάνει η αγορά αφού η αγοραστική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων θα ενισχυθεί. Είναι ότι μετά, η κυβέρνηση θα απογειωθεί και ο Α. Σαμαράς θα αποθεωθεί. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά το Μέγαρο Μαξίμου.

Και μην πει κανείς για μαυρογιαλούρους και άλλα παρεμφερή, για ένα, μοναδικό, πολύ απλό, αλλά ταυτοχρόνως ουσιαστικό λόγο: Τα κόκκινα δάνεια, στην πλειονότητά τους, δεν έχουν δημιουργηθεί από μπαταχτσήδες, αλλά από νοικοκυραίους που δεν άντεξαν την υπερφορολόγηση και τα χαράτσια στην περίοδο της κρίσης.