ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για εκλογές και επεξεργάζονται σενάρια

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2014, 09:23 / Ανανεώθηκε 19 Ιουλίου 2014, 20:05
Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για εκλογές και επεξεργάζονται σενάρια
Facebook Twitter Whatsapp

Όσοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά τις ευρωεκλογές μάλλον έχουν διαψευστεί, υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ​. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Όσοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά τις ευρωεκλογές μάλλον έχουν διαψευστεί, υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζουν, «παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι το "ευρωμήνυμα" είχε ληφθεί, άρα θα επεδίωκαν αλλαγή κυβερνητικής πλεύσης, εν τούτοις το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην».

Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης απο τη "μικρή ΔΕΗ" και αμέσως μετά με το ζήτημα των αιγιαλών, απέδειξαν ότι την πολιτική ατζέντα την προσδιορίζει και την επιβάλλει πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι " η αδυναμία της κυβέρνησης να ετεροκαθοριστεί απέναντι στους δανειστές της, αποδεικνύει ότι αναζητά επιπλέον πολιτικό χρόνο", ο οποίος όμως "μειώνεται επικίνδυνα".

Και τούτο για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στο να τεθούν οι βάσεις  "μιας πλατιάς προοδευτικής ριζοσπαστικής αριστερής και δημοκρατικής συμμαχίας" όπως αυτή εκφράσθηκε στις δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις για την ΔΕΗ και τους αιγιαλούς.

"Δεν ήταν επικοινωνιακού τύπου τακτική" διατείνονται συνεργάτες του Α. Τσίπρα "ήταν μια βαθύτατα πολιτική πρωτοβουλία", η οποία επέτρεψε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός μεν να τονώσει τις σχέσεις του με τις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου να δημιουργήσει κινηματικές διαδικασίες που υπερβαίνουν το στενό κομματικό του πεδίο.

Ο δεύτερος "κοιτάζει" προς το Προεδρικό Μέγαρο. " Πλέον η εξεύρεση των 180 βουλευτών, ώστε η παρούσα Βουλή να εκλέξει ΠτΔ, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για την κυβέρνηση" υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, τα οποία ταυτόχρονα διατυπώνουν την πρόβλεψη ότι "οι πρόωρες εκλογές δεν είναι απλό σενάριο για συζήτηση". Υποστηρίζουν δε πως η κυβέρνηση αναζητά τον κατάλληλο χρόνο, ώστε να πληρούνται τρεις βασικές για αυτήν προϋποθέσεις 1) μικρή ήττα άρα και διαχειρίσιμη για την επόμενη μέρα του Α. Σαμαρά, 2) σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης από το δεύτερο, τρίτο, τέταρτο κόμμα (!) και 3) μικρό διάλειμμα με κυβέρνηση της Αριστεράς και αμέσως εκλογές για εκλογή ΠτΔ.

Όμως οι σχεδιασμοί αυτοί σύμφωνα με συνεργάτες του Α. Τσίπρα "είναι έωλοι αφού το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει". Η με ικανοποίηση αποδοχή της πρότασης του Α. Τσίπρα από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ (στην επιστολή της Πέμπτης απάντηση στην προ δεκαημέρου πρόταση του Φ. Κουβέλη), δημιουργεί νέα δεδομένα. Το οριστικό όχι στην Κεντροαριστερά και η ταυτόχρονη πρόταση των εννέα σημείων για την "αριστερή διέξοδο από την κρίση", εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας " πρωτότυπης, προοδευτικής, αντιμνημονιακής, κοινωνικής συσπείρωσης". Ταυτόχρονα οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη Ν.Δ και η αμφισβήτηση του Ευαγ. Βενιζέλου πυροδοτούν μια "ανεξέλεγκτη κατάσταση¨ για την οποία ουδείς βάζει στοίχημα μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Με δεδομένο ότι η οικονομική κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται, η δήλωση του υπουργού οικονομικών «ότι ο φετινός Αυγουστος "θα είναι αμερικανικός Αυγουστος", δείχνει ότι η κυβέρνηση βυθίζεται στο τέλμα της» σχολίαζε έμπειρο κοινοβουλευτικό σατέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωνε " τα σημάδια κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι σαφή, το μόνο που απομένει στη κυβέρνηση είναι μια ηρωική πράξη, εκείνη των πρόωρων εκλογών".