ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες εξετάσεις των νέων υπουργών και η εντολή Σαμαρά

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2014, 07:36 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2014, 07:53
Οι πρώτες εξετάσεις των νέων υπουργών και η εντολή Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα υπουργεία, καθώς έχει αρχίσει μια ιδιότυπη πλην σοβαρή βαθμολόγηση των πάντων από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα υπουργεία, καθώς έχει αρχίσει μια ιδιότυπη πλην σοβαρή βαθμολόγηση των πάντων από το Μέγαρο Μαξίμου.

Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά έχει αρχίσει ο έλεγχος υλοποίησης του καταλόγου με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στη μέση του εξαμήνου ο Πρωθυπουργός θέλει να διαπιστώσει ποιες από εκείνες τις κρίσιμες επιλογές του για την εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης έχουν προχωρήσει και ποιες όχι.

Η εν λόγω αξιολόγηση της προόδου θα γίνει από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού ώστε να διαπιστωθεί αν και πού χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων, οι οποίες αποτελούν ένα είδος «συμβολαίου» με τους πολίτες. 

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε εξαρχής προειδοποιήσει τους υπουργούς του ότι σε αυτές τις  προτεραιότητες που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 30 παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας δεν χωρούν αναβολές και καθυστερήσεις. Είχε καταστεί σαφές μάλιστα ότι από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης θα κριθεί και η συνέχειά της, καθώς, όπως έλεγαν τότε παράγοντες του Μαξίμου, «οι πολίτες δεν μας χαρίζουν πλέον ούτε μία ώρα». 

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Αυγούστου και θα δοθούν στον πρωθυπουργό ο οποίος θα καλέσει εν συνεχεία τους υπουργούς του σε... συνεργασία, πριν παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες. 

Στην κυβέρνηση πάντως επιμένουν να θεωρούν ότι όλα θα κριθούν εν τέλει από την αποτελεσματικότητά της σε αυτούς τους μήνες που απομένουν ως την προεδρική εκλογή του 2015.

Εκείνος που επιμένει να πιστεύει στη νίκη και στις επόμενες εκλογές είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι έχει τον χρόνο να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα και να κάνει ξανά ελκυστική τη δική του πολιτική πρόταση για την επόμενη τετραετία. 

Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε φοροελαφρύνσεις και επιμήκυνση του χρέους από την καγκελάριο Μέρκελ, διαβεβαιώνοντάς την ότι δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, ενώ θέλει να ξεμπλέξει με την τρόικα.