ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2014, 17:35 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2014, 15:46
Ο δύσκολος Σεπτέμβριος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ
Facebook Twitter Whatsapp

Η τρόικα έφυγε χωρίς μεγάλη φασαρία. Τα δύσκολα θέματα δεν άνοιξαν αν και όποιος παρατηρεί προσεκτικά, μπορεί να διακρίνει πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για δύσκολες αποφάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Η τρόικα έφυγε χωρίς μεγάλη φασαρία. Τα δύσκολα θέματα δεν άνοιξαν αν και όποιος παρατηρεί προσεκτικά, μπορεί να διακρίνει πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για δύσκολες αποφάσεις.

Ήδη θεωρείται δεδομένο πως από την 1η Ιανουαρίου θα σταματήσει η άρση πλειστηριασμών ακινήτων. Η κυβέρνηση με διαρροές του υπουργού Οικονομικών, προαναγγέλλει μέτρα ανακούφισης εκείνων που τα σπίτια τους θα βγουν στον πλειστηριασμό.

Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες και φυσικά ουδείς είναι πρόθυμος να τις αποδεχτεί.

Ειδικά το ΠΑΣΟΚ «δεν υπάρχει περίπτωση, να συναινέσει σε μέτρα που κάνουν τη ζωή δύσκολη σε ανθρώπους που υποφέρουν».

Η τρόικα επιστρέφει το Σεπτέμβριο. Τα επιτελεία ετοιμάζονται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων στην έναρξη για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

Όποιος γνωρίζει από αθλητισμό και ειδικά από αγώνες μεγάλων αποστάσεων, ξέρει πως τα τελευταία μέτρα του αγώνα είναι και τα πιο κρίσιμα και τα πιο δύσκολα. Τώρα η χώρα βρίσκεται προς το τέλος της διαδρομής, το πρόγραμμα τελειώνει οπότε τώρα θα ληφθούν και οι κρισιμότερες αποφάσεις για το μέλλον και θα διαμορφωθούν οι συνθήκες των επόμενων ετών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν άλλο κόστος. Το ΠΑΣΟΚ βάζει ξεκάθαρα κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, ζητά ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ταμεία και εφορίες και γενικά χαράσσει τη δικιά του γραμμή.

Στο εσωτερικό του κόμματος πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν απεμπλοκή απο τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και αρκετοί τονίζουν πως ήρθε η ώρα να τα βρει ο Σαμαράς με τον Τσίπρα.

Παράλληλα οι εκτιμήσεις, πως θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι πολλές και οι βουλευτές προετοιμάζονται.

Την ίδια ώρα πρέπει να λυθούν και τα εσωκομματικά προβλήματα στην πορεία για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που θα σημάνει ουσιαστικά και το τέλος του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά τα δεδομένα το ατύχημα για τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν είναι μακρινά και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.