ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2014, 17:03 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2014, 18:33
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία
Facebook Twitter Whatsapp

Δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα φορολογικά θέματα χαρακτηρίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου την ερώτηση που έκαναν οι ευρωβουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γράφει η Ελένη Καλογερόπουλου 

Δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα φορολογικά θέματα χαρακτηρίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου την ερώτηση που έκαναν οι ευρωβουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιώργος Κατρούγκαλος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη φορολογική συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας.

Με τη ερώτηση τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν σχετικά με τη φορολογική συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας που θα προβλέπει τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. «Εμείς κατ' επανάληψη έχουμε πει ότι θα φορολογήσουμε τους έχοντες και τους κατέχοντες λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Από κάπου λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που έχουν να μην συνεισφέρουν στην πατρίδα τους σε αυτή την δύσκολη στιγμή αντίθετα με τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους που φορολογούνται με άδικα κριτήρια. Το θέμα δεν είναι πόσες δώσεις θα κάνει η κυβέρνηση αλλά εάν οι πολίτες έχουν να πληρώσουν και αυτά τα χρήματα».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν ακόμα την απορία τους πως εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία και επαναλαμβάνουν ότι και αυτή η απραξία  εντάσσεται στο άδικο φορολογικό σύστημα. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση  δεν έχει επιδιώξει την επιτάχυνση της συμφωνίας λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς θα την είχαν φέρει εις πέρας».

Πάνω σε αυτή την λογική στηρίζεται άλλωστε και το περιεχόμενο της ερώτησης των δυο ευρωβουλευτών οι οποίοι αναφέρουν:

«Η ελληνική κυβέρνηση, εδώ και τέσσερα χρόνια, επιδιώκει να συνάψει διμερή φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, στα πρότυπα των αντίστοιχων συμφωνιών που επέτυχαν η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η διμερής συμφωνία θα προβλέπει τη φορολόγηση των καταθέσεων Eλλήνων σε ελβετικές τράπεζες, με αντάλλαγμα τη διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου.

Με δεδομένη την αναθεώρηση της Οδηγίας του Συμβουλίου για τη φορολόγηση των καταθέσεων (2014/48/ΕΕ), καθώς επίσης, τις αναθεωρήσεις των φορολογικών συμφωνιών ΕΕ-Ελβετίας, που ενδέχεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2014, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι ικανοποιημένη από την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, αναφορικά με τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων; Πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο φορολογικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία;

Διαθέτει στοιχεία σχετικά με τη, μέχρι τώρα, εφαρμογή της Οδηγίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων και συγκεκριμένα το ύψος των κεφαλαίων που έχει αποδώσει η Ελβετία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε, ανά κράτος-μέλος»;