ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλοκαιρινός κυβερνητικός «καύσωνας» για τα προαπαιτούμενα

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2014, 21:14 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2014, 23:37
Καλοκαιρινός κυβερνητικός «καύσωνας» για τα προαπαιτούμενα
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα ιδιαίτερα αγχωμένο καλοκαίρι διανύει το κυβερνητικό επιτελείο αφού η ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων που θα έρθουν στο επόμενο θερινό τμήμα της βουλής αποτελούν μονόδρομο για να δηλώσει η κυβέρνηση έτοιμη για την έλευση της τρόικας τον Σεπτέμβριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Ένα ιδιαίτερα αγχωμένο καλοκαίρι διανύει το κυβερνητικό επιτελείο αφού η ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων που θα έρθουν στο επόμενο θερινό τμήμα της Βουλής αποτελούν μονόδρομο, για να δηλώσει η κυβέρνηση έτοιμη για την έλευση της τρόικας τον Σεπτέμβριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι ίσως η πιο κρίσιμη από όλες και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία θα είναι σίγουρα και η τελευταία. Κρίσιμα σημεία για την κυβέρνηση σε αυτήν την διαπραγμάτευση είναι δυο- το πρώτο είναι να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και το δεύτερο είναι η αξιολόγηση να μην κρατήσει περισσότερο από τις 10 Οκτωβρίου. Ο λόγος απλός - γιατί τότε έχει τοποθετήσει χρονικά η κυβέρνηση την έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους.

Στα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν περιλαμβάνεται η συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης καθώς  και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

Κρίσιμη είναι η ψήφιση του νόμου για τα δάση, ενώ από τα θερινά τμήματα θα περάσει η ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

Ακόμη στα προαπαιτούμενα εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τα δάση αλλά και ο νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων ενώ το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό θα συζητηθεί παράλληλα με την έλευση της τρόικας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν και μάλιστα εντός του προβλεπόμενου χρόνου και ήδη το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για την συζήτηση για το χρέος. Η ελληνική πλευρά θα εμφανιστεί σε αυτήν την συζήτηση κινούμενη σε δύο άξονες- τις τεχνικές λεπτομέρειες θα αναλάβει το οικονομικό επιτελείο ενώ το πολιτικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης θα αναλάβει προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη προγραμματίζουν επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Ευρώπη και συναντήσεις με ηγέτες.

Βασικά «όπλα» του έλληνα πρωθυπουργού σε αυτήν την συζήτηση είναι δυο- η πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας που κατέστησε την χώρα ξανά αξιόπιστη και δεύτερον το δικό του προφίλ που είναι αποδεκτό από όλους ως ο άνθρωπος που εμπνέει σταθερότητα κάτι που επιθυμούν στην παρούσα φάση και οι ευρωπαίοι.