ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Σαμαρά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2014, 07:00 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2014, 07:28
Το σχέδιο Σαμαρά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Facebook Twitter Whatsapp

Λεπτομερή σχεδιασμό για το επόμενο χρονικό διάστημα έχει καταστρώσει- σύμφωνα μες πληροφορίες- ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να εποπτεύσει προσωπικά και βήμα- βήμα την υλοποίησή του, πιστεύοντας ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Λεπτομερή σχεδιασμό για το επόμενο χρονικό διάστημα έχει καταστρώσει- σύμφωνα με πληροφορίες- ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να εποπτεύσει προσωπικά και βήμα- βήμα την υλοποίησή του, πιστεύοντας ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. 

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ήδη από τους υπουργούς να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιηθούν στους δανειστές, ώστε η επίσκεψη της τρόικας τον Σεπτέμβριο να λήξει γρήγορα και χωρίς προβλήματα και ενστάσεις.  

Χωρίς να έχει ειπωθεί από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά, στην κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση ότι αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, η τρόικα έστω και αν διαφωνεί δεν θα «ανεβεί στα κάγκελα» για τις φορολογικές  αλλαγές που επιθυμεί να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο (και να υλοποιήσει άμεσα) το Μέγαρο Μαξίμου. Μιλάμε για την αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα ταμεία, τον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, την εισφορά αλληλεγγύης κλπ. Ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι η ανοχή της τρόικας διασφαλίστηκε από τον ίδιο τον Σαμαρά, στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με την Άνγκελα Μέρκελ.  

Εάν το εγχείρημα προχωρήσει, η κυβέρνηση έχοντας εκταμιεύσει τη δόση, θα μπει στη δυσκολότερη διαδικασία, η οποία όμως θα σημάνει και την έξοδο από τα μνημόνια. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη συζήτηση για την αναδιοργάνωση και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους- πιθανότατα με μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. 

Σύμφωνα με το σχέδιο Σαμαρά, περί τα τέλη του χρόνου και όταν η συζήτηση για το χρέος έχει προχωρήσει αλλά όχι και ολοκληρωθεί, θα ανοίξει και το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε, η κυβέρνηση θα θέσει το δίλημμα «ρίχνετε την κυβέρνηση τώρα που βγαίνουμε από την κρίση» και ευελπιστεί ότι ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών είναι δυνατόν να εξευρεθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε εκλογές με το δίλημμα «ποιος μπορεί να ρυθμίσει το χρέος χωρίς περιπέτειες». 

Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιο «ατύχημα», κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ , οι βουλευτές του οποίου το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν την τάση να αμφισβητούν και την… υπογραφή τους.