ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει τον φθινοπωρινό εκλογικό αιφνιδιασμό ο Σαμαράς

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2014, 18:50 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2014, 22:50
Απορρίπτει τον φθινοπωρινό εκλογικό αιφνιδιασμό ο Σαμαράς
Facebook Twitter Whatsapp

Αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο και να ακολουθήσει έως τέλος τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο Αντώνης Σαμαράς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο και να ακολουθήσει έως τέλος τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να τονίζει σε συνεργάτες του ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει την στρατηγική του Κώστα Καραμανλή το 2009 όταν, έχοντας την άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να συναινέσει στην επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, αν και είχε την ευχέρεια να παρατείνει τον βίο της κυβέρνησής του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί ως τέλος με βάσει όσα ορίζει το Σύνταγμα και να γίνουν οι τρεις ψηφοφορίες και εάν δεν εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, χρεώνοντας την πολιτική ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει να προτείνει, εάν και είναι νωρίς για οριστικές αποφάσεις, ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά. Παρά το γεγονός ότι είναι η ώρα για ένα κεντροδεξιό πρόεδρο, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πρόβλημα, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, να κάνει την υπέρβαση, προτείνοντας πρόσωπο που δεν ανήκει στην κεντροδεξιά.

Μονότονα επιμένουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός εκλογών, αλλά τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η χώρα να κινείται στον αστερισμό της εκλογολογίας με ευθύνη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου και από τις πρόσφατες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ήταν σαφές ότι η χώρα δεν πρέπει, όπως ειπώθηκε, να μπει σε μια εκλογική περιπέτεια.

«Από τον Σεπτέμβριο η χώρα ξεκινάει τη μεγάλη μάχη για τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Είναι δυνατόν εμείς να συζητάμε εκλογές;» διερωτάται στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και τονίζει ότι έχει συμφέρον η ΝΔ να παραταθεί ο βίος της παρούσας κυβέρνησης.

«Όσο περνά ο χρόνος και αποδίδει η κυβερνητική πολιτική, τόσο θα αυξάνονται οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση» λένε και συνδέουν την παράταση του βίου του κυβερνητικού συνασπισμού και με την εξάντληση των συνταγματικών διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όμως, έως τις αρχές του 2015, οπότε και θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και εφόσον δεν αλλάξουν οι σχεδιασμοί, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και μεγαλύτερα αγκάθια είναι το ασφαλιστικό και το εργασιακό, πεδία στα οποία εάν υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις θα δοκιμαστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.