ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για «κόκκινα» δάνεια, καύσιμα και φοροδιαφυγή συζήτησαν Σούρλας - Χαρδούβελης

Δημοσίευση 23 Ιουλίου 2014, 17:05 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2014, 17:05
Για «κόκκινα» δάνεια, καύσιμα και φοροδιαφυγή συζήτησαν Σούρλας - Χαρδούβελης
Facebook Twitter Whatsapp

Τα θέματα του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, της φοροδιαφυγής μέσω των offshore εταιρειών, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια συζητήθηκαν στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα και του Γκίκα Χαρδούβελη, στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα θέματα του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, της φοροδιαφυγής μέσω των offshore εταιρειών, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια συζητήθηκαν στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα και του Γκίκα Χαρδούβελη, στο υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, με ταχύτερους ρυθμούς, για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας παντού», δήλωσε ο κ. Σούρλας, αμέσως μετά τη συνάντηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι ρυθμίσεις και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα, άρχισαν ήδη να αποδίδουν», ωστόσο επισημαίνεται ότι «αν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί εγκαίρως, όπως θα έπρεπε, δεν θα είχαμε απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή πάνω από 25 δισ. στις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων και ιδίως στα διυλιστήρια, στα οποία το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη από πενταετίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για τα θέματα των offshore εταιρειών και της φοροαποφυγής που επιτυγχάνεται μέσω των εταιρειών αυτών, ο κ. Σούρλας προτείνει «να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαια φορολόγηση».

Για τα δάνεια επιχειρήσεων, ύψους 42 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής, ο κ. Σούρλας επισήμανε ότι «είναι απαίτηση των πολιτών να ελεγχθούν ποια από αυτά χορηγήθηκαν χωρίς ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ποιοι τα χορήγησαν και ποιοι τα πήραν, προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρίσκονταν τότε οι εμπλεκόμενοι και σε ποια σήμερα».