ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι φοροελαφρύνσεις που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ από τον Χαρδούβελη

Δημοσίευση 23 Ιουλίου 2014, 21:19 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2014, 01:09
Οι φοροελαφρύνσεις που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ από τον Χαρδούβελη
Facebook Twitter Whatsapp

Στο υπουργείο Οικονομικών, συνάντησε ο Γκίκας Χαρδούβελης αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να καταθέτουν σειρά προτάσεων για φοροελαφρύνσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών, συνάντησε ο Γκίκας Χαρδούβελης αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να καταθέτουν σειρά προτάσεων για φοροελαφρύνσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πρότειναν στον υπουργό Οικονομικών μα μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το μέτρο της εξίσωσης του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης δεν απέδωσε, ενώ δεν περιορίστηκε και το λαθρεμπόριο καυσίμων. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, απαιτείται επανεξέταση του όλου πλαισίου, σε συνδυασμό με επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου (π.χ. gps σε πλοία, εισροές- εκροές, κ.λπ.). Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν στον υπουργό Οικονομικών, ότι «το δικαίωμα στη θέρμανση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών» και, καθώς υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό σκέλος, μπορεί να αντιμετωπιστεί και αυτό το κοινωνικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια ζήτησαν να μειωθούν ή ακόμη και να διαγραφούν τα παλαιά και τα νέα πρόστιμα, τα οποία για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (67 δισ. ευρώ) υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σκεπτικό των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, τα συγκεκριμένα πρόστιμα έχουν χάσει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα τους. Παράλληλα, εκτιμούν ότι με την πύκνωση των φορολογικών υποχρεώσεων, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ ανά μήνα, από 1 δισ. ευρώ μηνιαίως τώρα.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να αυξηθούν σε 100 τον αριθμό, οι δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ανά τρίμηνο των συγκεντρωτικών καταστάσεων και να επανέλθει η ετήσια υποβολή και παράλληλα, να μην υποβάλλονται συγκεντρωτικές για μικροποσά (π.χ. 5,10,20 ευρώ).

Παράλληλα, εξέφρασαν την επιθυμία να ισχύσουν οι εκπτώσεις φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να μειωθεί από το 5% στο 3% του συνολικού εισοδήματος, το ποσοστό των ιατρικών δαπανών που απαιτείται για να ισχύει η έκπτωση φόρου, να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος όσοι έχουν μηδενικά εισοδήματα. 

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ακόμα, να μην επιβαρύνονται με τη μηνιαία προσαύξηση του 1% οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα τις πρώτες 3- 4 ημέρες από τη 14η Ιουλίου και τη λήξη της προθεσμίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο των υπόλοιπων πέντε προαπαιτούμενων μέτρων (π.χ. δασικός νόμος, φόροι υπέρ τρίτων, κ.λπ.), τα οποία συνδέονται με τη δεύτερη υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτό, θα περιλαμβάνονται και διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, όπως η αφαίρεση του ΑΦΜ από τους φοροφυγάδες και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δραστηριότητα, καθώς και η κατάργηση της υποχρέωσης για υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ. Όσον αφορά στον αιγιαλό, θα υπάρχει μόνον η διάταξη για τη χάραξή του, καθώς αφαιρείται το τμήμα για τη χρήση γης.