ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αντιπυρική ζώνη» από Σαμαρά - Βενιζέλο για τις ενδοκυβερνητικές «φωτιές»

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2014, 07:57 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2014, 11:07
«Αντιπυρική ζώνη» από Σαμαρά - Βενιζέλο για τις ενδοκυβερνητικές «φωτιές»
Facebook Twitter Whatsapp

Τις ενδοκυβερνητικές…εστίες φωτιάς που έχουν ξεσπάσει εν μέσω θέρους επιχειρούν να σβήσουν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τις ενδοκυβερνητικές…εστίες φωτιάς που έχουν ξεσπάσει εν μέσω θέρους επιχειρούν να σβήσουν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο τραπέζι της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών, πρώτα στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα της αξιολόγησης και των απολύσεων στο Δημόσιο, τα οποία και αποτέλεσαν το επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Χαριλάου Τρικούπη. 

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα οριστικοποιήσουν και το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τρία νομοθετήματα: τη γραφειοκρατία, τα επικουρικά ταμεία και την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων. Το συγκεκριμένο κλείνει όλες οι εκκρεμότητες με τις προαπαιτούμενες δράσεις του Ιουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη. 

Μάλιστα χθες το βράδυ, με αφορμή την έναρξη του Β’ Θερινού Τμήματος, είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ (με τη συμμετοχή του Χρήστου Πρωτόπαππα και του γραμματέα της Κ.Ο. Παναγώτη Ρήγα) για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. 

Η διαπραγμάτευση της… κυβερνητικής συνοχής 

Στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να συζητηθούν και ζητήματα (επανα)διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως π.χ. για τον αριθμό των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη, όπου το ΠΑΣΟΚ επιμένει να αυξηθούν στις 100 μηνιαίες. Άλλωστε τα θέματα της διαπραγμάτευσης ήταν αυτά που πυροδότησαν την κόντρα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη Χαριλάου Τρικούπη. 

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη θέση «να τηρηθεί η συμφωνία με τους δανειστές και ο σχετικός νόμος που ψηφίσαμε», τουτέστιν το 15% της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων να είναι αρνητικό και να γίνουν μέχρι το τέλους του έτους οι 6.500 απολύσεις που απομένουν, ενώ επέκρινε, έμμεσα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του ως υπουργού Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το καλοκαίρι του 2011, οι οποίες οδήγησαν στο να καθιερωθεί το «χαράτσι» της ΔΕΗ. 

Η δήλωση αυτή απαντήθηκε αμέσως από το ΠΑΣΟΚ, που εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάζοντας στο στόχαστρο και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο για «αντιμνημονιακή φάση της τζάμπα μαγκιάς που πέρναγε τότε η ΝΔ όταν σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αντάρτικο που σήκωσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης η Χαριλάου Τρικούπη, ήρθε ταυτόχρονα με τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν τα στελέχη της με τους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ και την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες συζητήσεις στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ.  

Το ερώτημα που επισημαίνουν έμπειρα πολιτικά στελέχη είναι αν το δεύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης προσπαθεί με τις διαφοροποιήσεις να κερδίσει ζωτικό πολιτικό χώρο, σηκώνοντας το χέρι και φωνάζοντας «εδώ είμαι» ή αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκέφτεται σοβαρά την αιφνιδιαστική έξοδο από τον κυβερνητικό σχηματισμό, χτίζοντας από τώρα συμμαχίες για το Φθινόπωρο. Όποιο και από τα δύο να ισχύει πάντως, η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνει αναπάντητη από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. 

Habemus Επίτροπο; 

Στη σημερινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο, πιθανότατα να υπάρξει απόφαση για το όνομα του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε., καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να έχει κλείσει το ζήτημα, με δεδομένη τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 28 Αυγούστου με αντικείμενο την στελέχωση της Κομισιόν, έπειτα από την εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία της.