ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταργούνται ανενεργά ΑΦΜ και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ – Οι αλλαγές στα επικουρικά

Δημοσίευση 29 Ιουλίου 2014, 19:15 / Ανανεώθηκε 29 Ιουλίου 2014, 23:40
Καταργούνται ανενεργά ΑΦΜ και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ – Οι αλλαγές στα επικουρικά
Facebook Twitter Whatsapp

Κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  με 232 άρθρα, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για: χάραξη αιγιαλού, συνένωση ταμείων, παρεμβάσεις στο ΓΕΜΗ, στην αδειοδότηση φαρμακείων, νέο καθεστώς δημοσίων συμβάσεων, ρυθμίσεις ΦΠΑ και αναστολή του ΑΦΜ.

Οι αλλαγές στις δηλώσεις ΦΠΑ που έρχονται είναι οι εξής: 

  • Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτος για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις υπάγονται στον ΦΠΑ.
  • Όσοι επαγγελματίες δηλώσουν πως βρίσκονται σε αδράνεια η αναστολή εργασιών δεν θα υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, από τον χρόνο υποβολής σχετικής δήλωσης μεταβολής.
  • Όταν κάποιος διακόπτει τις εργασίες της επιχείρησης και μεταφέρει τις δραστηριότητές του σε άλλη χώρα, υποχρεούται να υποβάλλει δηλώσεις κατά το χρόνο διακοπής και να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο. 
  • Καταργείται η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, με σκοπό τη μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση.

Καταργούνται ανενεργά ΑΦΜ

Νέες ρυθμίσεις έρχονται και σε φορολογικά θέματα, αλλά και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. 

Έτσι, δίδεται η δυνατότητα να καταργείται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ή να απενεργοποιείται εάν προκύπτουν στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος είτε σταμάτησε να ασκεί οικονομική δραστηριότητα, είτε ότι διαπράττει φοροδιαφυγή, είτε εάν τον απέκτησε με ανακριβή ή ψευδή στοιχεία.

Πάντως, ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν λόγοι και να αποφύγει το μέτρο, ωστόσο σύμφωνα με το νομοσχέδιο δεν προκύπτει υποχρέωση για την εφορία να ενημερώνει ότι ο θιγόμενος θα χάνει το ΑΦΜ του.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται και νομοθετικά η μη επιβολή της ποινής απώλειας του αφορολόγητου ποσού από δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στους φορολογούμενους που υπέβαλαν φέτος εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση και άλλων φόρων υπέρ τρίτων πέραν αυτών που ήδη καταργήθηκαν με τον προηγούμενο νόμο. Πρόκειται για τους φόρους που χρηματοδοτούσαν τα επικουρικά ταμεία δημοσίων υπαλλήλων (τέως ΤΕΑΔΥ) και Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών.

Το νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την σύσταση 400 θέσεων μόνιμου προσωπικού της κατηγορίας των εφοριακών, οι οποί πρόκειται να στελεχώσουν τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Παράλληλα, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης πλέον θα επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό μόνο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι διατάξεις για τον αιγιαλό

Αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο στις ρυθμίσεις σχετικά με τον αιγιαλό. Έτσι, μέχρι τις αρχές του 2016 θα πρέπει να έχει οριοθετηθεί στο σύνολο των ακτών της χώρας, ωστόσο δεν υπάρχουν οι διατάξεις που αφορούν την αξιοποίηση τους. 

Έτσι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο η οριοθέτηση θα γίνει με βάση έγχρωμους ορθοφωτοχάρτες ακριβείας με υψομετρική πληροφορία, κλίμακας τουλάχιστον 1:1000 και φωτοληψίας ετών 2008-2009, που απεικονίζουν παράκτια ζώνη εύρους τουλάχιστον 300 μέτρων από την ακτογραμμή.

Αρμόδια για τη χάραξη είναι η  Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα διαβιβάζει τα στοιχεία στις Κτηματικές Υπηρεσίες και στο ΓΕΕΘΑ με τις κάτωθι υποχρεώσεις: 

  1. μέσα σε προθεσμία έξι μηνών, το ΓΕΕΘΑ να υποδείξει στις Κτηματικές Υπηρεσίες ποια τμήματα της οριογραμμής πρέπει να εξαιρεθούν από την ανάρτηση για λόγους εθνικής ασφάλειας.
  2. μέσα στο ίδιο διάστημα, οι Κτηματικές Υπηρεσίες να διαγράψουν την προκαταρκτική οριογραμμή αιγιαλού στις περιοχές που υφίσταται εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού και να αποτυπώσουν την τελευταία ως οριστική.

Όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι η γραμμή του αιγιαλού – προκαταρκτική και οριστική – θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών για ενημέρωση του κοινού (εξαιρούνται τα τμήματα που θα έχει υποδείξει το ΓΕΕΘΑ). 

Με την παρέλευση τριών μηνών από την ανάρτηση των στοιχείων στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ, η διαδικασία καθορισμού ολοκληρώνεται. Για την οριστικοποίηση της οριογραμμής ενημερώνεται η εταιρεία ΕΚΧΑ. Οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να ζητήσουν τον επανακαθορισμό του αιγιαλού.

Οι ρυθμίσεις στα εργασιακά 

Την ίδια ώρα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) εντάσσονται τα επικουρικά ταμεία του προσωπικού του Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και των αστυνομικών

Ταυτόχρονα, με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και του συναρμόδιου υπουργού η οποία εκδίδεται μέχρι το τέλος του 2014 θα καθορίζονται οι παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει ο συντελεστής  βιωσιμότητας για να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων,  λαμβάνοντας υπόψη και τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται σε κάθε οικονομικό έτος, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ) και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή τους.

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε εδώ το πολυνομοσχέδιο