ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαριτάκης: Οι εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν είναι επιστημονικά κείμενα

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2014, 17:05 / Ανανεώθηκε 30 Οκτωβρίου 2014, 23:11
Χαριτάκης: Οι εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν είναι επιστημονικά κείμενα
Facebook Twitter Whatsapp

Με εκθέσεις για την ελληνική οικονομία κόντρα στα στοιχεία τόσο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προκαλεί ανατάραξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου- Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Με εκθέσεις για την ελληνική οικονομία κόντρα στα στοιχεία τόσο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προκαλεί ανατάραξεις στο πολιτικό σκηνικό. Σε κάθε του έκθεση προχωρά σε δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας ενώ ασκεί έντονη κριτική για την πολιτική κατάσταση της χώρας με στόχο όπως αναφέρει «να συνεισφέρει καλύτερα στις εργασίες των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, στην ενημέρωση του Κοινοβουλίου και των πολιτών της χώρας γενικότερα». 

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούγονται σχετικά με την αξιοπιστία του Γραφείου και την εγκυρότητά του καθώς τα αρνητικά στοιχεία που παρουσιάζει έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από κερδοσκοπικά funds που ποντάρουν κατά της ελληνικής οικονομίας. 

Μιλώντας στο newpost ο κ. Νίκος Χαριτάκης Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ εξηγεί πως δεν μπορεί να διατυπώσει άποψη για όλες τις μελέτες του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ωστόσο μιλά για την τελευταία έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2014. 

«Το συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι επιστημονικό για δύο λόγους: Πρώτον, ένα επιστημονικό κείμενο δεν μπορεί να έχει επιθετικούς χαρακτηρισμούς οι οποίοι να «χρωματίζουν» το περιεχόμενό του. Και δεύτερον, σε πάρα πολλά σημεία της έκθεσης, τα επιχειρήματα συγκρούονται εμφανώς με τα συμπεράσματα. 

Σε ένα κείμενο που αποτελεί ομαδική εργασία μιας διεπιστημονικής επιτροπής τα μέλη της οποία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, το πιο δύσκολο εγχείρημα είναι η ομογενοποίηση της απόφασης. 

Η ουδετερότητα της κοινωνικής επιστήμης παραμένει ζητούμενο. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι δεν είναι μια ισορροπημένη έκθεση. Δεν έχει εξαχθεί ως συμπέρασμα μία συνιστώσα, η οποία να προκύπτει από διαφορετικές θεωρήσεις επιστημόνων, έστω κι αν αυτοί προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές ομάδες» αναφέρει ο κ. Χαριτάκης.  

Ερωτήματα για την λειτουργία της Επιτροπής έχουν κατά καιρούς εκφραστεί και από βουλευτές, οικονομολόγους αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν είχε τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών είχε αμφισβητήσει ευθέως την εγκυρότητα του Γραφείου ενώ έχουν εκφραστεί αντιδράσεις και για το αν το Γραφείο διαθέτει την γνώση και την εμπειρία για να δημοσιεύει τέτοιους είδου στοιχεία. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την ώρα που διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, αρχές που γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών μιλούν για την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, έρχεται το γραφείο προϋπολογισμού και αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία. 

Το Γραφείο και τα προφίλ των μελών της Επιτροπής 

Η Επιτροπή που απαρτίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού έχει 5ετή θητεία και διορίζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής έπειτα από εισήγησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τα μέλη διορίζονται ωστόσο υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης μόνο μία φορά. 

Η Επιστημονική Επιτροπή είναι τετραμελής και γνωμοδοτεί επί των θεμάτων, που της τίθενται εγγράφως υπόψη από τον Πρόεδρο της Βουλής ή το Συντονιστή του Γραφείου ή τις αναφερόμενες στο άρθρο 2 παρ. 1γ του Ειδικού Κανονισμού, Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και εγκρίνει τις τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις.

Σημερα η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Συντονιστή καθηγητή Παναγιώτη Λιαγκόρβα και μέλη τους κ.κ. Καζάκο Πάνο, Λαπατσιώρα Σπύρο, Μαραβέγια Ναπολέων και Ρηγίνο Μιχάλη. 

Τα μέλη αυτά της Επιτροπής έχουν προταθεί-στην ουσία επιλεγεί-από τα κόμματα. Ο Πάνος Καζάκος εκ μέρους της ΝΔ, ο Σπύρος Λαπατσιώρας εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ναπολέων Μαραβέγιας το ΠΑΣΟΚ και ο Μιχάλης Ρηγίνος τη ΔΗΜΑΡ.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές στις εκθέσεις της Επιτροπής παρατηρείται για το ίδιο θέμα να υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες έως και αντικρουόμενες απόψεις.

Από αυτήν και μόνο την άποψη είναι δύσκολο να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα.
 

Ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας 

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D). Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright και του κοινωφελούς ιδρύματος Α/φών Π. Μπάκαλα. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες) και έχει εργαστεί ως αξιολογητής στην αντίστοιχη διεύθυνση Έρευνας της Ε.Ε. Έχει εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, ως Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Οικονομικών και ως Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Greece: Economics, Political and Social Issues», Nova Publishers.  

Η Επιστημονική Επιτροπή αποτελείται από τους: 

Καζάκος Πάνος 

Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου. Έχει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής οικονομίας (μακροοικονομικής), των διεθνών οικονομικών σχέσεων, του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης και της οικονομικής θεωρίας της πολιτικής. Έχει διδάξει στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων  στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα οι οποίες καλύπτουν τη σύγχρονη μακροοικονομική πολιτική, την οικονομική πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομική συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό βιβλίων σε θέματα ελληνικής οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Μια από τις τελευταίες δημοσιεύσεις του έχει τίτλο: "Από τον ατελή εκσυγχρονισμό στην κρίση, μεταρρυθμίσεις, χρέη και αδράνειες, 1973- 2010", Αθήνα, 2010 

Λαπατσιώρας Σπύρος 

Είναι Λέκτορας Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σε Ιστορία Οικονομικών Θεωριών, Νομισματικά ή άλλα Μακροοικονομικά θέματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα οικονομικών κύκλων, θεωρίας της αξίας και νομισματικών κρίσεων.  

Μαραβέγιας Ναπολέων 

Είναι Καθηγητής Μακροοικονομικής Θεωρίας και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα και σημαντικό αριθμό διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων (Μάιος-Ιούνιος 2012). Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν την Ελληνική οικονομία, την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, την περιφερειακή ανάπτυξη και την Αγροτική πολιτική. Έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό βιβλίων σε θέματα ελληνικής οικονομίας και Ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

Ρηγίνος Μιχάλης 

Είναι  Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1977 αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια σπούδασε Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon-Sorbonne, όπου υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή με τίτλο "Salaires et pouvoir d'achat en Grèce, 1909-1936". Την περίοδο 1987-1991 εργάστηκε ως ερευνητής στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 1991 διδάσκει Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το τρέχον ερευνητικό του αντικείμενο αφορά την ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών την περίοδο 1876-1967.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr