ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα με ενισχυμένη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2014, 20:53 / Ανανεώθηκε 30 Οκτωβρίου 2014, 20:53
Το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα με ενισχυμένη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο
Facebook Twitter Whatsapp

Η απόφαση της Αθήνας να εκμεταλλευθεί τη συμμετοχή της Ελλάδος σε δύο διεθνείς επιχειρήσεις προκειμένου να δηλώσει την ενισχυμένη παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ισχυρή συμβολική σημασία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η απόφαση της Αθήνας, να εκμεταλλευθεί τη συμμετοχή της Ελλάδας σε δύο διεθνείς επιχειρήσεις προκειμένου να δηλώσει την ενισχυμένη παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ισχυρή συμβολική σημασία.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως απόπειρα να ανεβούν οι τόνοι στην περιοχή, διότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με διπλωματικά μέσα.

Η αντικατάσταση της τορπιλακάτου «Καβαλούδης» με μία φρεγάτα στο πλαίσιο της UNIFIL και η συμμετοχή ενός υποβρυχίου στη νατοϊκή επιχείρηση Active Endeavour αποτελούν κινήσεις που θέλουν να δείξουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ισχυρή ναυτική παρουσία στην περιοχή.

Είναι όμως ο σταθερός βηματισμός της τριμερούς συνεννόησης Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου και ο ανοιχτός χαρακτήρας της για συμμετοχή κι άλλων χωρών της περιοχής όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και φυσικά το Ισραήλ που λαμβάνει για την ελληνική πλευρά ιδιαίτερη σημασία. Και τούτο διότι οι χώρες αυτές έχουν κατά κύριο λόγο αλληλοσυμπληρούμενα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα θα επιθυμούσε σφόδρα να κερδίσει κάτι απτό στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Αυτό που επίσης είναι σαφές είναι ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί μεν ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά την ίδια στιγμή θεωρεί ότι χωρίς προφανή λόγο η Άγκυρα «φορτώνει» την ατζέντα συνεχώς με δύσκολα – στον χειρισμό τους – θέματα, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις της με την Αθήνα είναι πολύ καλές, γεγονός που σε δημόσιο τουλάχιστον επίπεδο συνιστά σοβαρή αντίφαση.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο θερμότερος ίσως υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας την τελευταία 15ετία. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορεί να κάνει συνεχώς τα στραβά μάτια όταν η Άγκυρα επιμένει να θέλει να… σβήσει την Κύπρο από τον χάρτη. Υπάρχει τέλος άλλος ένας λόγος που ίσως εξηγεί την απόφαση της Άγκυρας να ανακατέψει την τράπουλα στην περιοχή. Αφορά την ενέργεια, αλλά όχι με την απλή μορφή των κυπριακών αποθεμάτων.

Ίσως η Τουρκία, εξηγούν ενημερωμένοι κύκλοι, να θέλει να πείσει ότι αυτή μόνο είναι η κατάλληλη επιλογή για να γίνει ενεργειακός κόμβος και εκβιάζει για να το επιτύχει. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr