ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Υπάρχει πολιτική και θεσμική αβεβαιότητα- Θα είμαστε κυβέρνηση

Δημοσίευση 1 Νοεμβρίου 2014, 11:52 / Ανανεώθηκε 1 Νοεμβρίου 2014, 14:04
Τσίπρας: Υπάρχει πολιτική και θεσμική αβεβαιότητα- Θα είμαστε κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Συνάντηση με τον πρόεδρο του KEA ( Κόμμα Ευρωπαϊκής ΑριστεράςPierre Laurent, στη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του KEA ( Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς) Pierre Laurent, στη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη σύνοδο αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο και της Ελλάδας και της Ευρώπης από την κρίση. «Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της στάσης της, υπάρχει σήμερα «πολιτική και θεσμική αβεβαιότητα».

Την ίδια ώρα, επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε η Σοφία Βούλτεψη με αφορμή την ομιλία του στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Ο φόβος και η αβεβαιότητα έχουν μόνο ένα όνομα: Το όνομα αυτού που εμπνέει φόβο και αβεβαιότητα και δεν είναι άλλος από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τον κόμμα του ότι προκαλούν φόβο στη χώρα και αβεβαιότητα στο εξωτερικό, ότι δεν μετρούν όσα προτείνουν και πως όταν τα μετρούν τους βγαίνουν λειψά.

«Ο μόνος πραγματικός φόβος είναι η επιστροφή στα μνημόνια. Είναι το μόνο που εγγυάται ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, μιλώντας σήμερα στους συμμάχους του στην Ευρώπη, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα, στέλνοντας ξανά μηνύματα πολιτικής αστάθειας και δυσφήμησης της χώρας», συμπλήρωσε η κυρία Βούλτεψη.

Τσίπρας: Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δήλωσε ότι «υπάρχει καθολική πολιτική βεβαιότητα ότι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου θα είναι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και πολιτικής σταθερότητας. Θα είναι κυβέρνηση όλων των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. Θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Διατυπώσαμε με ευκρίνεια το κοινό αίτημα ολοένα και περισσότερων πολιτών, στις τέσσερις γωνιές της, την ανάγκη για την επανίδρυση και θα έλεγα και την επανένωση της Ευρώπης σε δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση. Στείλαμε παντού το ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι η Ευρώπη για να υπάρξει θα πρέπει ν’ αλλάξει. Ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει. Και ότι η λιτότητα είναι η ανοιχτή πληγή της Ευρώπης. Και εμείς είμαστε εδώ για να κλείσουμε αυτήν την πληγή.

Όχι για να την ξύνουμε διαρκώς, όπως κάνει το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο της Ευρώπης. Που έχει εγκλωβίσει μια ολόκληρη ήπειρο στην παγίδα της ύφεσης, του αποπληθωρισμού και της υπερχρέωσης. Η κρίση γι’ αυτούς τελειώνει, αλλά η κρίση όχι μόνο είναι παρούσα στη καθημερινότητά μας, αλλά κάνει και διαρκώς μεταστάσεις. Και αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι η κρίση είναι η ίδια η λιτότητα. Η κρίση είναι η ίδια η πολιτική της ευρωπαϊκές δεξιάς και μεταλλαγμένης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Τους είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως. Δεν μας άκουσαν. Και μας προσφέρουν τώρα το πικρό ποτήρι της δικαίωσης. Σας θυμίζω ότι:  Όταν εμείς πρώτοι, πριν δυο χρόνια, προτείναμε ευρωπαϊκές λύσεις στην κρίση, μας απαντούσαν ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας, διότι η Ευρωζώνη δεν είχε τη θεσμική δυνατότητα για κοινούς μηχανισμούς διαχείρισης της κρίσης.

Την απέκτησε παρακάμπτοντας τους θεσμούς. Δυστυχώς, όμως, συνέδεσε αυτούς τους μηχανισμούς με Μνημόνια εσωτερικής υποτίμησης στα κράτη-μέλη της. Αυτό ήταν μια πολιτική επιλογή. Μια πολιτική επιλογή που βυθίζει την Ευρώπη στην ύφεση και ανακυκλώνει τη κρίση.

Για αυτό και μπορεί και πρέπει να αλλάξει, ως αποτέλεσμα μετατοπίσεων στους πολιτικούς συσχετισμούς. Όταν εμείς πρώτοι προτείναμε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας κατηγορούσαν, ότι δήθεν διατυπώναμε προτάσεις αντιευρωπαϊκές και ανέφικτες.

Σήμερα οι προτάσεις αυτές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμη και της ΕΚΤ. Με μόνη διαφορά ότι δεν έχει σημασία μόνο το τι κάνεις αλλά και πότε το κάνεις. Έτσι οι μετατοπίσεις από την μονεταριστική ορθοδοξία, που επιχειρούνται από την ΕΚΤ, μπορεί να είναι πολύ λίγες και πολύ αργοπορημένες για να αντιμετωπίσουν την έκταση του προβλήματος. Η πρότασή μας για άμεσο τερματισμό της λιτότητας και συντονισμένες ενέργειες με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης.

Οι προτάσεις μας για την αμοιβαιοποίηση του χρέους και για ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων με έμφαση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση και τη δημοκρατική ανασύνταξη της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr