ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Agence Europe: Στόχος η συνετή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Δημοσίευση 3 Νοεμβρίου 2014, 18:20 / Ανανεώθηκε 3 Νοεμβρίου 2014, 18:20
Agence Europe: Στόχος η συνετή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο
Facebook Twitter Whatsapp

Η ευρωζώνη έχει στόχο την συνετή, βιώσιμη και αξιόπιστη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με την ανάλυση του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ευρωζώνη έχει στόχο την συνετή, βιώσιμη και αξιόπιστη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με την ανάλυση του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η η «εργαλειοθήκη» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα περιλαμβάνει μια προληπτική γραμμή πίστωσης στα μέτρα της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η βιωσιμότητα του χρέους απασχολεί περισσότερο το ΔΝΤ, αναφέρει το Agence Europe, και υπενθυμίζει την απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος του Ταμείου τον Ιούνιο του 2014 για το εν λόγω θέμα:

«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που προβλέπει την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης ελάφρυνσης απαιτείται για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, και ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ ως το 2022, εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του προγράμματός της».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η γενική αίσθηση που καταγράφεται στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στη γραμμή πίστωσης, όταν αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας», ωστόσο εκτιμάται πως «θα γίνει δύσκολα αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι μια τέτοια γραμμή πίστωσης θα συνοδεύεται από μια συμφωνία που θα προβλέπει τη λήψη "διορθωτικών μέτρων" για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδυναμιών».

Θα προβλέπει δε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρή επιτήρηση, με τακτικές αποστολές επιτήρησης (θεωρητικά, κάθε τρίμηνο όπως ισχύει και τώρα).

Τέλος, αναφέρεται ότι το κόστος της γραμμής πίστωσης συνδέεται με το αν εν τέλει αυτή θα χρησιμοποιηθεί, γιατί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να διατηρήσει ρευστότητα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει «χρέωση "προμήθειας" (commitment fee), καθώς και ένα μικρό περιθώριο ύψους 0,35% για μια προληπτική γραμμή πίστωσης, το οποίο θα πληρωθεί ταυτόχρονα με τους τόκους».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr