ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας και ο… μουτζούρης

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2014, 14:39 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2014, 22:58
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας και ο… μουτζούρης
Facebook Twitter Whatsapp

Τον «μουτζούρη» φαίνεται να παίζουν Σαμαράς και Τσίπρας με αφορμή την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας και κυρίως για το ποιός θα είναι υπεύθυνος αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Τον «μουτζούρη» φαίνεται να παίζουν Σαμαράς και Τσίπρας με αφορμή την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας και κυρίως για το ποιός θα είναι υπεύθυνος αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Η αρχή έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα που με την δήλωσή του έξω από το προεδρικό Μέγαρο θέλησε να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης για οποιαδήποτε πολιτική εμπλοκή στον Αντώνη Σαμαρά.

Και μπορεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να έκανε λόγο για συναίνεση και να προσπάθησε να εμφανιστεί περισσότερο θεσμικός από τις προηγούμενες φορές, ωστόσο η εμμονή του στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακυρώνει αυτήν την θεσμική του πολιτική κίνηση. 

Φαίνεται ότι η έννοια της λέξης συναίνεση μεταφράζεται με διαφορετικό τρόπο από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συνεννόηση για τον πρόεδρο της δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση όμως να συμφωνήσει ο κ Σαμαράς ότι θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του ή ότι σε κάθε περίπτωση θα τελεί πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης. 

«Είναι αστειότητες» έλεγε στο newpost κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος καθώς δεν θα μπορούσε ποτέ ένας πρωθυπουργός να δεχτεί να παραιτηθεί για να συναινέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον όνομα του προέδρου της δημοκρατίας . 

Επιπλέον μια τέτοια πρόταση λένε κυβερνητικές πηγές, θέτει σε κίνδυνο και την διαπραγμάτευση με την τρόικα αφού ο κ Τσίπρας αξιώνει η όποια συνεννόηση να γίνει  πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους .Και αυτό όμως είναι ουτοπικό αφού η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα mail μεταξύ υπουργείου οικονομικών και τρόικας δίνουν και παίρνουν και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ρητώς ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τις 20 Δεκεμβρίου.

Και καταλήγουν τα κυβερνητικά στελέχη όταν ρωτήσαμε πως αποτίμησαν τις δηλώσεις Τσίπρα στην λέξη «επίπλαστη και προσχηματική».Αυτές τις φράσεις χρησιμοποιούν για να περιγράψουν το πλαίσιο συναίνεσης που ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει μια θεσμική στροφή. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον κ Τσίπρα ο πρωθυπουργός; Υπό την προϋπόθεση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  θα σταματούσε την απαίτηση για πρόωρες εκλογές, αν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαπραγμάτευση με την τρόικα, αν είχε πρόταση για την αντιμετώπιση του χρέους και αν όπως δήλωνε με νόημα στο newpost συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά «σταματούσε τις ύβρεις στο πρόσωπο και τον θεσμό του πρωθυπουργού».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr