ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα και αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Δημοσίευση 5 Νοεμβρίου 2014, 18:05 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2014, 18:05
Άγρια κόντρα και αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια
Facebook Twitter Whatsapp

«Μαλλιά - κουβάρια» έγιναν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για ακόμα μια φορά στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

«Μαλλιά - κουβάρια» έγιναν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για ακόμα μια φορά στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Για να ανάψουν τα αίματα, το μόνο που χρειάστηκε ήταν η παρέμβαση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία θέτοντας θέμα επί της διαδικασίας, προκάλεσε την οργή του προέδρου της επιτροπής κ. Βιρβιδάκη.

Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντοπούλου στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει εκπρόθεσμα τη τροπολογία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, γεγονός που δεν άφησε περιθώρια συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής.

«Γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εργαλειοποίησης του Κοινοβουλίου», είπε αρχικά η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:

«Δεν υπήρχε λόγος να έρθει εκπρόθεσμα η τροπολογία, το μόνο που έγινε ήταν μια προσπάθεια να εμφανιστεί μετά Βαΐων και κλάδων ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης».

«Η διαδικασία της επιτροπής έχει κλείσει, περνάμε στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου», απάντησε στο αίτημα ο πρόεδρος, κ. Βιρβιδάκης.

«Στη δημοκρατία δεν κλείνουν τα θέματα πριν ανοίξουν», απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου για να πάρει την απάντηση:

«Για εσάς η δημοκρατία είναι γράμμα κενό. Δεν υπάρχει αντικείμενο να συζητήσουμε»

Ωστόσο η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε στη θέση της με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του προέδρου της επιτροπής, ο οποίος σηκώθηκε από την έδρα και της είπε « να μάθετε τρόπους και συμπεριφορά κ. Κωνσταντοπούλου».

«Από εσάς που εγκρίνετε κατά πλειοψηφία νομοσχέδιο σε άδεια αίθουσα», απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σας ανακαλώ στη τάξη», αντέτεινε οργισμένος ο κ. Βιρβιδάκης.

Κάπου εκεί στην αντιπαράθεση μπήκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, που ξεκαθάρισε ότι το θέμα έχει τελειώσει. «Περιφρονείτε την επιτροπή κ. Αθανασίου έχουμε δημοκρατία, δεν γίνεται με το αποφασίζουμε και διατάζουμε», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοινώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποχωρεί από την επιτροπή.

«Εσείς το έχετε ευτελίσει το Κοινοβούλιο που έχετε βάλει στη γραμμή τους βουλευτές σας. Δεν υπάρχει ούτε ένα νομοσχέδιο που έστω και σε μια παράγραφο να έχει διαφοροποιηθεί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα το κάνουν», απάντησε ο υπουργός.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν έπρεπε να εισαχθεί η τροπολογία κατ’ αυτό τον τρόπο στο νομοσχέδιο, ωστόσο κανείς δεν αποχώρησε από την αίθουσα.

«Όλο αυτό στήθηκε για τις επικοινωνιακές ανάγκες του Δένδια, ο ο ποίος δεν είχε καν την ευθιξία να φέρει εμπροθέσμως τη τροπολογία», είπε για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η κ. Χρυσοβελώνη, με τη Λιάνα Κανέλη να επαναφέρει την πρόταση του ΚΚΕ, να κατατεθεί η τροπολογία αυτοτελώς ως νομοσχέδιο. Στην ίδια γραμμή τοποθετήθηκε και ο κ. Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Παναγιώτης Ρήγας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι δεν κατανοεί την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τη τροπολογία τόσο βιαστικά, ωστόσο επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «δεν είναι συμπεριφορά αυτή αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τέλος κατά της όλης διαδικασίας δήλωσε ο κ. Κουκούτσης από τη Χρυσή Αυγή ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος των ανεξαρτήτων βουλευτών, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να συζητά άσχετη επιτροπή άσχετα νομοσχέδια.  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr