ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Επανεξετάζει τη στάση της η Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος

Δημοσίευση 5 Νοεμβρίου 2014, 22:07 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2014, 22:27
Reuters: Επανεξετάζει τη στάση της η Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Η ευρωζώνη επανεξετάζει τη στάση της σχετικά με το εάν η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα μέτρα ανακούφισης του χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιούμενες προοπτικές έχουν αλλάξει τα δεδομένα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ευρωζώνη επανεξετάζει τη στάση της σχετικά με το εάν η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα μέτρα ανακούφισης του χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιούμενες προοπτικές έχουν αλλάξει τα δεδομένα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του. 

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναφέρουν στο πρακτορείο πως οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από την ολοκλήρωση μια νέα ανάλυση για το αν η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Υπενθυμίζεται πως σε σημερινή του συνέντευξη στο πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε σημειώσει πως αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενδεχόμενη περαιτέρω απομείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, αξιωματούχοι στην Αθήνα επεσήμαναν πως δεν γνωρίζουν κάποια σχετική συζήτηση στην ευρωζώνη σχετικά με το χρέος. «Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης δεν ήταν λύση ανάγκης, αλλά επιβράβευση για όσα έχουμε πετύχει. Σε αυτό το πλαίσιο, και στο βαθμό που τα στοιχεία δείχνουν πως πετυχαίνουμε, η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί, όπως συμφωνήσαμε», ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή. 

Ωστόσο οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Η Αθήνα έχει μικρότερο έλλειμμα σε σχέση με τη Γαλλία, τη Φινλανδία ή την Ιταλία και μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. 

«Η πραγματικότητα στην οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η υπόσχεση που δόθηκε το Νοέμβριο του 2012», σχολιάζει δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters, και προσθέτει: 

«Με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει και πολύ νόημα να πει κανείς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι και παραείναι βιώσιμο».

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης επεσήμαναν σύμφωνα με το πρακτορείο πως το θέμα του χρέους δεν ήταν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για έξοδο από της Αθήνας από το μνημόνιο. Οι συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση θα αρχίσουν μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο, συνέχιζαν. 

Όπως αναφέρει το Reuters το ΔΝΤ επέμεινε σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καθώς τον Νοέμβριο του 2012 φαινόταν πως δίχως περαιτέρω δράσεις, η Αθήνα θα δυσκολευόταν να απομειώσει το χρέος της στο αναμενόμενο 175% του ΑΕΠ το 2015. 

Η πρόσφατη πρόβλεψη της Κομισιόν δείχνει ότι το χρέος θα ανέλθει φέτος στο 175,5% του ΑΕΠ και το 2016 θα πέσεις στο 157,8%. 

«Όταν βλέπει κανείς την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία έγινε όταν αποφασίστηκε το τρέχων πρόγραμμα, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία βιωσιμότητας του χρέους και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν χωρίς επιπρόσθετα μέτρα» ανέφερε τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τους δώσουμε νέες παραχωρήσεις για τη διάρκεια των δανείων ή τα επιτόκια» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr