ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Κορυφαίος ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2014, 09:34 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2014, 09:34
Μανιάτης: Κορυφαίος ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
Facebook Twitter Whatsapp

Την «ολοκληρωμένη και συγκροτημένη στρατηγική» της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Την «ολοκληρωμένη και συγκροτημένη στρατηγική» της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με θέμα: «Ανατολική Μεσόγειος και το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο: τάσεις και προοπτικές», ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε εκτενώς στις τρέχουσες πρωτοβουλίες και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, με παράλληλη προβολή οπτικού υλικού (χαρτών και σχεδιαγραμμάτων). Στην αρχή της ομιλίας του, έκανε αναφορά στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για τις προσπάθειες της Ελλάδας να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για τις «προκλητικές και παράνομες», με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και διάβασε απόσπασμα από τις πρόσφατες «σαφείς θέσεις» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις οποίες καλείται η 'Αγκυρα να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, επεσήμανε τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενόψει και της τριμερούς συνόδου κορυφής που θα γίνει στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, «θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας» όπως είπε.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της ενεργειακής πολιτικής, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο». Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς» και ότι «η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».

Δίνοντας αναλυτικά στοιχεία γύρω από τον προγραμματισμό του υπουργείου του και γενικότερα της κυβέρνησης και της χώρας, για να καταστεί η Ελλάδα «πύλη εισόδου» φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου και στην επέκταση «αντίστοιχων συνδέσεων» προς Ρουμανία και Ουγγαρία. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Για τους «διαδρόμους και τους σταθμούς προτεραιότητας» που αφορούν το φυσικό αέριο έκανε αναφορά σε πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (LNG INGS), σε αγωγό από την Κύπρο προς ελληνική ενδοχώρα μέσω Κρήτης και στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, δίνοντας παράλληλα έμφαση προς την κατεύθυνση της πολιτικής: «νέες πηγές, νέοι ρόλοι» για την Ελλάδα.

Ο κ. Μανιάτης ανέπτυξε το σκεπτικό γύρω από:

- τη διαφοροποίηση των «διαδρομών» τροφοδοσίας και των πηγών φυσικού αερίου

- την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας

- την πρόοδο προς μια οικονομία χαμηλής έντασης άνθρακα, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας

- και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας

Επίσης, σημείωσε τη σημασία της ανάπτυξης των έργων διαμετακόμισης φυσικού αερίου από νέες περιοχές παραγωγής αερίου με στόχο την περαιτέρω προώθηση του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και ειδικότερα των Ανατολικών Βαλκανίων.

Μίλησε για «πλήρη αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων» και έδωσε μια λεπτομερή εικόνα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, καθώς και σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας και τις «δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα».

Ο υπουργός ΠΕΚΑ έκανε αναφορά και στις «θετικές εξελίξεις» στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «βγαίνει από την κρίση» και «επιστρέφει στην ανάπτυξη» και ότι έγινε η «μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ ολοκληρώνει σήμερα το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ (Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη) με συναντήσεις που θα έχει με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν, καθώς και με στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr