ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικός τύπος: Πιο σημαντική η σταθερότητα της ευρωζώνης από την επανεκλογή Σαμαρά

Δημοσίευση 7 Νοεμβρίου 2014, 13:11 / Ανανεώθηκε 7 Νοεμβρίου 2014, 13:17
Γερμανικός τύπος: Πιο σημαντική η σταθερότητα της ευρωζώνης από την επανεκλογή Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

Στο χθεσινό Eurogroup και στη μετά μνημόνιο εποχή της Ελλάδας αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. 

Στο χθεσινό Eurogroup και στη μετά μνημόνιο εποχή της Ελλάδας αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. 

Όπως επισημαίνεται στην  Deutsche Welle, για την ευρωζώνη είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί ο έλεγχος των δημοσιονομικών της Ελλάδας ακόμη κι αν αυτό έθετε σε κίνδυνο την επανεκλογή Σαμαρά σε πρόωρες εκλογές. 
Αρθρογράφοι του γερμανικού Τύπου, σημειώνουν ότι αυτή τη στάση της σκληρής επιτήρησης επιβάλουν η λογική και ο πραγματισμός, μιας και έξι χρόνια μετά την κρίση η χώρα δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των επενδυτών.

H εφημερίδα Süddeutsche Zeitung πιθανολογεί μετά βεβαιότητας ότι η Ελλάδα από του χρόνου δεν πρόκειται να αποκτήσει τη δημοσιονομική της ελευθερία, όπως την εννοεί ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναζητούνται εναλλακτικές εκδοχές βοήθειας κι αυτή η πρόταση στην κωδική διάλεκτο των Βρυξελλών σημαίνει τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης. 

Σύμφωνα με το άρθρο η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πώς θα είναι το διάδοχο σχήμα του μνημονίου οφείλεται σε μια βασική διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

«Η Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα, «απορρίπτει νέα χρηματοδοτική στήριξη γιατί δεν θέλει όρους για μεταρρυθμίσεις, ούτε άλλους ελέγχους από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Αυτό το έχει υποσχεθεί ο έλληνας πρωθυπουργός στους ψηφοφόρους του γιατί δεν ταιριάζει στα σχέδιά του για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές». 

Η αρθρογράφος περιγράφει τα διλήμματα του Βερολίνου και άλλων πρωτευουσών που αντιμετωπίζουν πολύ συγκρατημένα το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν μεν την πολιτική επιβίωση του Σαμαρά αλλά με τίμημα τυχόν παράπλευρες απώλειες στη νομισματική ένωση. «Η γερμανική κυβέρνηση παρά τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, πιστεύει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει από του χρόνου να δανειστεί μόνο από τις αγορές» επισημαίνει η αρθρογράφος αναφέροντας ότι η καγκελάριος είναι μάλιστα διατεθειμένη να συζητήσει με την Αθήνα το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος ή ένα τρίτο, καθώς θεωρεί αμφίβολο ότι επαρκεί μόνο μια προληπτική πιστωτική γραμμή συνδεδεμένη με χαλαρούς όρους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr