ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς και Αναστασιάδης στο Κάιρο με ηχηρό μήνυμα ενότητας

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2014, 09:42 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2014, 16:57
Σαμαράς και Αναστασιάδης στο Κάιρο με ηχηρό μήνυμα ενότητας
Facebook Twitter Whatsapp

Στο Κάιρο βρίσκονται ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για την τριμερή σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη 

Στο Κάιρο βρίσκονται ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για την τριμερή σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα. 

Οι δύο άνδρες έφτασαν στην Αίγυπτο έχοντας στείλει χτες ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πλήρη αλληλοστήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και την σύμπνοια στα ζητήματα που άπτονται της οικονομικής εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων. 

Υπό αυτό το πρίσμα ενότητας μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και των δύο χωρών εν γένει στο «τραπέζι» της Συνόδου θα πέσουν όλα τα ζητήματα προς συζήτηση με κεντρικό επιχείρημα ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν προπύργια σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Σαμαράς μάλιστα από την Κύπρο διεμήνυσε ότι στόχος της τριμερούς είναι η δημιουργία ενός ισχυρού κρίκου συνεργασίας με βασικό πυλώνα την εγγύηση σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή. 

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των ζητημάτων που θα συζητηθούν και θα προτάξει κυρίως η ελληνική πλευρά θα είναι και η αποδοτικότερη αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και  ζητήματα σταθερότητας και περιφερειακής ασφάλειας, θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς επίσης οι αιγυπτο-ευρωπαϊκές σχέσεις και φυσικά τα πολιτιστικά θέματα, όπως αυτό της τριμερούς πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κίνα. 

Ερωτηθείς μάλιστα για το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ο κ. Σαμαράς στη χθεσινή του ομιλία μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του ωστόσο το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. 

Αναφερόμενος πάντως στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στο μέλλον, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι οι τομείς συνεργασίας είναι πολλοί. Η Αίγυπτος επίσης, έχει μεγάλη επιρροή στον αραβικό κόσμο και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος να δημιουργήσουν μια «γέφυρα μόνιμης συνεργασίας» μεταξύ της Ευρώπης, των λαών των γειτονικών χωρών και των χωρών της Νοτιανατολικής Μεσογείου, διότι για την Ευρώπη οι γειτονικές χώρες έχουν μεγάλη σημασία, υποστήριξε. 

Από την κυπριακή πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης στις χθεσινές του δηλώσεις αποσαφήνισε ότι η Κύπρος στοχεύει στην αποκλιμάκωση της έντασης με την άρση των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η  πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι έχει προκαλέσει ενόχληση στη Τουρκία καθώς γίνεται το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενεργειακού άξονα που θα είναι ανοιχτός για συμμετοχή και άλλων χωρών όπως το Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν ο οποίος αναχώρησε χθες από τη Λευκωσία, μίλησε για διεθνή κοινοπραξία ενέργειας εντός του 2015. Για αυτό και πολλοί αναμένουν μια ισχυρή δέσμευση των τριών ηγετών, η οποία θα δίνει τους όρους εντολής για το πώς προχωρεί η συνεργασία ανάμεσα σε αυτές τις τρεις χώρες. 

Η Σύνοδος αναμένεται να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, για τη συνεργασία, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη, αλλά και μηνύματα επιμονής στη θετική σύμπραξη και την αποφασιστική δράση, χωρίς να αποκλείεται καμία πλευρά. 

Να σημειωθεί ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη και θα υπάρξουν και διμερείς επαφές σε επίπεδο αρχηγών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr