ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πράσινο» για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου από τη Σύνοδο του Καΐρου

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2014, 14:21 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2014, 16:54
«Πράσινο» για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου από τη Σύνοδο του Καΐρου
Facebook Twitter Whatsapp

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά τη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά τη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο.

Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν:

«Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Παράλληλα, το ανακοινωθέν περιλαμβάνει αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Και οι τρεις ηγέτες, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναφέρθηκαν στο κυπριακό και στην ανάγκη δίκαιης λύσης επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στις δηλώσεις του, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως εγκαινιάστηκε μια στρατηγική συνεργασία για τον ενεργειακό εφοδιασμό ολόκληρης της ΕΕ, ενώ Αίγυπτος φιλοξένησε μία συνάντηση κορυφής εγκαινιάζοντας μία εποχή τριμελούς συνεργασίας και ενισχύοντας την εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον αιγύπτιο πρόεδρο για τη σταθερή και έμπρακτη βοήθειά του στο θέμα της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε τους τέσσερις πυλώνες της τριμερούς συνεργασίας και τόνισε πως «ο διάλογος δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, αλλά βασίζεται σε κοινές αξίες».

Τέλος, ο αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι «εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή τριμερούς συνεργασίας, που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο περίπου, μια εποικοδομητική συνεργασία με δυο χώρες που υποστήριξαν την πολιτική γραμμή της Αιγύπτου για αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Ο αλ Σίσι υπογράμμισε ότι οι χώρες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών τους ώστε να είναι πρότυπο συνεργασίας και γειτονίας σε όλες τις άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr