ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Τριμερής συνεργασία σε τέσσερις πυλώνες

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2014, 14:21 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2014, 14:21
Αναστασιάδης: Τριμερής συνεργασία σε τέσσερις πυλώνες
Facebook Twitter Whatsapp

Η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: 

1) πολιτικής συνεργασίας μέσω διπλωματικού συντονισμού δράσεων. 

2) την ανάληψη πρωτοβουλιών σε συμπράξεις σε τομείς οπως ενέργειας, οικονομίας εμπορίου, ναυτιλίας και σε άλλους τομείς οπου μπορούμε να συνεργαστούμε. 

3) τη δημιουργία κοινού μετώπου αντιμετώπισης κινδύνων που απειλούν Ανατολική Μεσόγειο, οπως τρομοκρατία, φανατισμό κλπ 

4) αυτή η τριμερής συνεργασία αποσκοπεί στο να καταστεί πρότυπο επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη περιοχή 

«Ο διάλογος και η συνεργασία που κτίζεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας. Βασίζεται σε κοινές αξίες» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης. 

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κύπρου εξετάσαμε θέματα όπως οι εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, το κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, την ενεργειακή συνεργασία το μεσανατολικό την τρομοκρατία τις εξελίξεις στο Ιράκ και στην Συρία.

«Σαν αποτέλεσμα του διαλόγου υιοθετήσαμε την Διακήρυξη του Καΐρου ένα ιδιαίτερα σημαντικό, ιστορικό κείμενο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την συνεργασία μας και για τα ζητήματα που συζητήσαμε. Συγκεκριμένα συζητήσαμε την κατάσταση στην Αίγυπτο και εκφράσαμε την απερίφραστη υποστήριξη μας στον πρόεδρο Αλ Σίσι για τον εκδημοκρατισμό και την οικονομική ανάπτυξη της. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας καταδικάζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου. Επιπλέον τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή τονίζουν την ανάγκη σταθερότητας στην Αίγυπτο μία χώρα με μεγάλη επιρροή στην Μέση Ανατολή».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης θα ήθελα να μεταφέρω ότι κατά τις συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά συμφωνήσαμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν τον πιο ισχυρό πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συζητήσαμε το κυπριακό και την ανάγκη τερματισμού της αναχρονιστικής διαίρεσης μέσα από μία λύση βιώσιμη με δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ με μία και μόνη νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση του κυπριακού όχι μόνο θα επανενώσει το νησί αλλά θα επιτρέψει στους νομίμους κατοίκους του να ευημερήσουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Θα πρέπει η Τουρκία να δείξει την απαραίτητη καλή θέση με ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν διστάσαμε να καταδικάσουμε τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr