ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στο μυαλό του Σαμαρά

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2014, 20:30 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2014, 20:30
Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στο μυαλό του Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

Ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη ώστε η χώρα να πετύχει το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει ως στόχο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη ώστε η χώρα να πετύχει το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει ως στόχο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Η έξοδος από το μνημόνιο -με τη σημερινή τουλάχιστον μορφή του- προβλέπει ημερομηνίες σταθμούς και πολύ «τρέξιμο» που θα πρέπει να ολοκληρωθεί.... «χθες». 

Αρχής γενομένης με την επιστροφή της τρόικας- που εικάζεται πως θα επιστρέψει περι τα τέλη της νέας εβδομάδας- και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου. 

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός ενώ μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της νέας συμφωνίας. 

Εάν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου να επικυρώσει τη νέα συμφωνία. 

Παρόμοιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει και οι εταίροι. Σε αυτό προστίθεται το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου που θα εγκρίνει την αξιολόγηση και θα προεγκρίνει τη νέα συμφωνία. Κρίσιμο για τους ευρωπαίους είναι και το διάστημα από 19 έως τέλος Δεκεμβρίου οπότε θα πρέπει να εγκριθεί η νέα συμφωνία από τα κοινοβούλια των κρατών μελών. 

Αυτό που προβληματίζει ωστόσο τους ευρωπαίους δεν είναι μόνο η τήρηση του χρονοδιαγράμματος όσο και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η από ελληνικής πλευράς χαλάρωση του προγράμματος δεν αρέσει καθόλου στους εταίρους οι οποίοι με κάθε τρόπο ξεκαθαρίζουν αφενός μεν πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της αφετέρου δε πως απαγκίστρωση από το μνημόνιο όπως το επιθυμεί η Αθήνα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. 

Από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν πως η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει μόνο από τις αγορές και για αυτό επιμένουν σε μια προληπτική γραμμή στήριξης με πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. 

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr