ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς είδαν τα ΜΜΕ της Αιγύπτου τη συνάντηση Σαμαρά - Σίσι

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2014, 10:30 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2014, 11:57
Πώς είδαν τα ΜΜΕ της Αιγύπτου τη συνάντηση Σαμαρά - Σίσι
Facebook Twitter Whatsapp

Θερμή υποδοχή επεφύλασσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά την τριμερή Σύνοδο του Καΐρου αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θερμή υποδοχή επεφύλασσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά την τριμερή Σύνοδο του Καΐρου αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

«O El-Sissi διαβεβαιώνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό: Η Αίγυπτος διασφαλίζει την ελευθερία της λατρείας για όλους», ήταν ο τίτλος του άρθρου της ιντερνετικής έκδοσης της εφημερίδας Al-Masry Al-Youm, η οποία φιλοξένησε αμέσως τις δηλώσεις του Εκπροσώπου της Αιγυπτιακής Προεδρίας προς τους δημοσιογράφους μετά την πρωινή διμερή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο Πρέσβης Alaa Youssef, εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αρχή της συνάντησης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αίγυπτο και τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του για τον συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών στα διεθνή Φόρα.

Τόνισε, ο κ. Σαμαράς, το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την υποστήριξη της Ε.Ε. τις προσπάθειες της Αιγύπτου, προς επίτευξη των ελπίδων και προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού. Επαίνεσε επίσης, τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για τη διαφύλαξη των ελληνικών ιδιοκτησιών στην Αίγυπτο και τη μεγάλη φροντίδα και προσοχή που απολαμβάνει η ελληνική παροικία στο Κάιρο.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος ηγέτης διαβεβαίωσε ότι η ελευθερία της λατρείας και η προστασία των θρησκευτικών χώρων είναι δικαίωμα που διασφαλίζεται από την Αίγυπτο, για όλους όσους διαμένουν στην επικράτειά της.

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προσέθεσε ότι η χώρα του καταβάλλει επίπονες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί ολόκληρη την περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί και να διασφαλιστεί η ελευθερία πίστης και λατρείας για όλους, ως ένας από τους σημαντικότερους στόχους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Αιγυπτιακής προεδρίας, ο Σίσι εξήρε το ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά την αποσαφήνιση των αιγυπτιακών θέσεων στα διάφορα σημαντικά θέματα, ιδιαίτερα την αιγυπτιακή άποψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις προσπάθειες της Αιγύπτου στο θέμα αυτό. Επεσήμανε ότι η χώρα του προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα στα διεθνή φόρα, κυρίως στο πλαίσιο της Ε.Ε., για επεξήγηση των αιγυπτιακών θέσεων.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο οικονομικό επίπεδο, υπό το φως της εμπειρίας που αποκόμισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Σημείωσε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στην υποστήριξη των Ευρωπαϊκών φίλων - χωρών προς την οικονομία της, καλώντας τους να συμμετάσχουν σε άμεσες επενδύσεις και να λάβουν μέρος στην οικονομική Διάσκεψη, την οποία φιλοξενεί η Αίγυπτος τον προσεχή Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργό τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας μας να υποστηρίξει το εμπόριο και τις επενδύσεις στην Αίγυπτο, όπου η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας στο πλαίσιο αυτό και στην εξέταση σύνδεσης του λιμένα του Πειραιά με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και τη Διώρυγα του Σουέζ, προς ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και της θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr