ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Διαγραφή χρέους και κοινωνικός έλεγχος τραπεζών

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2014, 19:38 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2014, 19:38
Λαφαζάνης: Διαγραφή χρέους και κοινωνικός έλεγχος τραπεζών
Facebook Twitter Whatsapp

Στην ημερίδα με θέμα «Χρέος και Τράπεζες» μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στην ημερίδα με θέμα «Χρέος και Τράπεζες» μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «η μόνη ρεαλιστική απάντηση και διέξοδος είναι η διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μια απάντηση που μπορεί να γίνει αφετηρία για ανάλογες λύσεις στο σύνολο της Ευρώπης, ιδιαίτερα στο λεγόμενο ευρωπαϊκό Νότο».

«Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι χρέος προς “θεσμικούς” πιστωτές όχι μόνο δεν καθιστά ανυπέρβλητη τη διαγραφή χρέους αλλά μάλλον προσφέρει πρόσθετες πολιτικές δυνατότητες για την διαγραφή» εξήγησε.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στο ζήτημα των τραπεζών τόνισε μεταξύ άλλων: «Όσο οι τράπεζες θα παραμένουν κάτω από ιδιωτικό έλεγχο και διαχείριση, τόσο η πολιτική κατεύθυνση της χώρας θα υπερκαθορίζεται από το τραπεζικό κεφάλαιο με την πολιτική σε «ομηρία». Θεμελιώδεις προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε μια κατεύθυνση προοδευτικής διεξόδου είναι η πολιτική να τεθεί πάνω από τις τράπεζες, πράγμα που σημαίνει να περάσουν οι τελευταίες κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και δημόσια διαχείριση, υπό ουσιαστικό κοινωνικό έλεγχο. Η μετάβαση των τραπεζών σε δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διεύθυνση και κοινωνικό έλεγχο, συνιστά το θεμέλιο για να εφαρμοσθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια καθώς και για να αντιμετωπισθεί σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας η «γάγγραινα» των κόκκινων δανείων.»


 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr