ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός για τη στάση των δανειστών δοκιμάζει τον σχεδιασμό Σαμαρά –Βενιζέλου

Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2014, 07:18 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2014, 07:18
Προβληματισμός για τη στάση των δανειστών δοκιμάζει τον σχεδιασμό Σαμαρά –Βενιζέλου
Facebook Twitter Whatsapp

Αντιμέτωπη με νέα δεδομένα, τα οποία ίσως εξέπληξαν και τους πλέον απαισιόδοξους, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Γράφει ο  Τάσος Τσιφόρος 

Αντιμέτωπη με νέα δεδομένα, τα οποία ίσως εξέπληξαν και τους πλέον απαισιόδοξους, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Η αισιοδοξία που υπήρχε, μέχρι πρότινος, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτή και τα θέματα – αγκάθια του ασφαλιστικού, των εργασιακών και του ΦΠΑ, αλλά και για την επίτευξη μίας συμφωνίας που δεν θα θυμίζει «μνημόνιο» έχει πλέον δώσει τη θέση της στον προβληματισμό. Οι ευρωπαίοι μοιάζουν να μην χαρίζονται στην ελληνική πλευρά ως προς την αξιολόγηση, το ΔΝΤ «απειλεί» να παραμείνει ακόμη και ως χρηματοδότης στη νέα γραμμή πίστωσης ενώ το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, που αποτελούσε και το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, κολλάει στην υπαναχώρηση της ευρωζώνης που πλέον θεωρεί, πλέον, το χρέος ως «βιώσιμο» εμφανιζόμενη ως απολύτως ασυνεπής έναντι των δεσμεύσεών της προς την Ελλάδα, ήδη από το 2012. 

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που πληροφορήθηκαν μαζί τα τεκταινόμενα του Eurogroup, καλούνται πλέον να επιλέξουν μεταξύ εξίσου επώδυνων αποφάσεων. Παράλληλα, τα περιθώρια τακτικών κινήσεων έχουν περιοριστεί καθώς αποδυναμώνεται και το βασικό επιχείρημα της υπερψήφισης των επώδυνων μέτρων της τρόικας ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο και της ρύθμισης του χρέους. 

Η ελληνική κυβέρνηση, που άκουσε τους Γέρουν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκαγκ Σόιμπλε να σημειώνουν ότι έχει μείνει πίσω εις ότι αφορά τις δράσεις του μνημονίου, αναμένεται να αποστείλει το τελευταίο πακέτο προτάσεων και αναμένει την επιστροφή της τρόικας μέχρι το σαββατοκύριακο προκειμένου να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις. Αυτές, μάλιστα, πρέπει να εξελιχθούν με ταχείς ρυθμούς καθώς όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ αν αυτές δεν ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους η Αθήνα όχι μόνον δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στη συμφωνία για την επόμενη ημέρα αλλά ούτε καν να λάβει τα υπολειπόμενα κεφάλαια από ευρωζώνη και ΔΝΤ. 

Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν παράλληλα να διαχειριστούν και τις εσωτερικές τους εντάσεις. Κι αν οι δύο έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βρουν το modus operandi για τη λειτουργία μίας κυβέρνησης που ήδη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες πολλών για την αντοχή της, παραμένει αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να επιβάλλουν τη βούλησή τους για μία «τελική προσπάθεια» και στους βουλευτές τους, ειδικά δε σε αυτούς του ΠΑΣΟΚ. 

Εκ των πραγμάτων, άλλωστε, η χωρίς πολιτικότητα της απόφασης του Eurogroup  δοκιμάζει και το σχεδιασμό των δύο ανδρών, ενόψει Προεδρικής εκλογής. Δεν είναι λίγοι όσοι αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει, πλέον, στις ψηφοφορίες στη Βουλή με θετικό πρόσημο. Και άρα και για την ικανότητά της να οριστικοποιήσει και τη συμφωνία με την τρόικα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr