ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος σε Παπούλια: Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς (Βίντεο)

Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2014, 14:49 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2014, 16:21
Facebook Twitter Whatsapp

Για οικονομία και εξωτερική πολιτική ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον απόηχο της Συνόδου του Καΐρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για οικονομία και εξωτερική πολιτική ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον απόηχο της Συνόδου του Καΐρου, στέλνοντας μήνυμα και για την προεδρική εκλογή.

«Για μένα ήταν η τέταρτη επίσκεψη στο Κάιρο μέσα σε 14 μήνες και αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά θέλω να το τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. 

«Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το μεγάλο κεκτημένο της τριμερούς Διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Στη παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μετέχει η Τουρκία, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως είπε, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα.

«Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες» είπε και πρόσθεσε: 

«Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι και εμείς υποβληθήκαμε στη μεγάλη πολιτική θυσία, ως πολιτικός χώρος, να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής δύναμής μας χάριν του εθνικού συμφέροντος. Άρα και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αξιολογήσει μία ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση από τη μία μεριά και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες». 

Παράλληλα είπε ότι «και υπό την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γιατί σας επισκέφθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων, σχεδόν όλων των κομμάτων. Αυτό δείχνει τη σημασία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, πέραν του κύρους του προσώπου σας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr