ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Ανεκμετάλλευτα κεφάλαια από χρηματοδοτικά εργαλεία

Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2014, 16:08 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2014, 16:08
Μπακογιάννη: Ανεκμετάλλευτα κεφάλαια από χρηματοδοτικά εργαλεία
Facebook Twitter Whatsapp

Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη

Η κυρία Μπακογιάννη στην ερώτησή της επισημαίνει πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς σήμερα, δίχως καμία αμφιβολία, είναι η έλλειψη ρευστότητας, η οποία οδηγεί τις επιχειρήσεις σε περιορισμό προσωπικού και αναβολή νέων επενδυτικών σχεδίων.  Την ίδια στιγμή, χρηματοδοτικά εργαλεία που αντλούν πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν σχεδιαστεί για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, όπως το JEREMIE και το Ταμείο Εγγυήσεων,  λιμνάζουν στα ταμεία, με αποτέλεσμα κεφάλαια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, να παραμένουν αναξιοποίητα ενώ θα μπορούσαν να ήταν μια σημαντική τονωτική ένεση στις επιχειρήσεις».

Και προσθέτει: 

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινή», το οποίο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 7/11/2014, τα χρήματα αυτά έχουν δεσμευθεί από την ελληνική πλευρά μέσω των προαναφερθέντων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και η απορρόφηση τους αγγίζει σήμερα περίπου το 35%, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,5 δισ ευρώ.

Βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν δανειοδότηση στις επιχειρήσεις, κρατώντας την στρόφιγγα της ρευστότητας κλειστή  και οδηγώντας πολλά νέα επιχειρηματικά σχέδια σε αναβολή εφόσον τα χρήματα δεν διοχετεύονται εντέλει στις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με το προαναφερθέν δημοσίευμα η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει αυτά τα χρήματα αν δεν απορροφηθούν μέχρι το 2015, με αποτέλεσμα σημαντικοί πόροι που στόχευαν στην ενίσχυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να οδηγηθούν εντέλει σε άλλες δράσεις με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τέλος, η κυρία Μπακογιάννη ρωτά τον υπουργό Ανάπτυξης:

«1)      Πως σκοπεύει το Υπουργείο να πιέσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις μέσω αυτών των εργαλείων  και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση αυτών των εργαλείων πριν το 2015; 

2)      Ποιο είναι το ποσοστό απορρόφησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr