ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη νέα συμφωνία με τους δανειστές

Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2014, 17:02 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2014, 18:36
Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη νέα συμφωνία με τους δανειστές
Facebook Twitter Whatsapp

Τέσσερις εβδομάδες αγώνας δρόμου έχει μπροστά της να διανύσει η κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα ώστε  να επιτύχει την συμφωνία με τους πιστωτές. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Τέσσερις εβδομάδες αγώνας δρόμου έχει μπροστά της να διανύσει η κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα ώστε  να επιτύχει την συμφωνία με τους πιστωτές.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό αφού μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επικοινωνία  με την τρόικα και να έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας Μέγαρο Μαξίμου, που πλέον έχει τον απόλυτο έλεγχο της πορείας ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων.

Η εβδομάδα που ανοίγει σήμερα θα είναι εβδομάδα επαφών του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αρχής γενομένης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο -που βρίσκεται σε εξέλιξη- που από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν πάρει το μήνυμα ότι θα ενημερώσουν λεπτομερώς τον πρωθυπουργό για την πορεία των προαπαιτούμενων.

Στην κυβέρνηση στηρίζουν μόνιμα τη θέση ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και ότι εξακολουθεί η στοχοπροσήλωση στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων παρά το γεγονός ότι η πίεση της τρόικας αυξάνεται σε επιμέρους ζητήματα ενώ ακόμη και για την μεταμνημονιακή εποχή δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο ακριβής τρόπος χρηματοδότησης και δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ.

Όμως μέσα σε αυτόν τον μαραθώνιο των τεσσάρων εβδομάδων εντάσσονται και δύο ακόμη στόχοι που πρέπει να επιτύχει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρώτος έχει να κάνει με την συνοχή της κυβέρνησης που αναμένεται να δοκιμαστεί τον επόμενο μήνα με τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κυρίως παραγωγικές.

Ο δεύτερος στόχος είναι η προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος με τη κυβέρνηση να κινείται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος είναι η πολιτική «αξιοποίηση» των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα κόκκινα δάνεια και την ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία και ο δεύτερος άξονας η επίθεση με στόχο την αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τόσο την ανακόλουθη στάση μη ψήφισης της ρύθμισης για τις οφειλές που απαιτούσε εδώ και μήνες , αλλά και την «θολή» στάση που τηρούν πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα και τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr