ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για αντιμετώπιση της ανεργίας

Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2014, 20:50 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2014, 20:50
Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για αντιμετώπιση της ανεργίας
Facebook Twitter Whatsapp

Στις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

Στις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

Σε ημερίδα που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε πως «η ανεργία παράγει φτώχεια και εξαθλίωση και οφείλεται στην αδυναμία του συστήματος. Οφείλεται στην οικονομική κρίση και στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπιση της»

Ο κ. Κουβέλης και πρότεινε δύο άξονες για την αντιμετώπιση του «μείζονος κοινωνικού προβλήματος».

Ο πρώτος είναι η υποστήριξη όσων είναι σήμερα άνεργοι και ο δεύτερος η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

  • Αναμόρφωση των Συστημάτων Επιδότησης Ανεργίας με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης και διεύρυνση των ωφελούμενων.
  • Επιθετικό πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με στόχο τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (10%) με έκτακτες και εκτεταμένες δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Ζήτησε ταυτόχρονα αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και την ανεύρεση νέων μέσα από τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα μετακυλήσει σημερινές εισφορές υπέρ τρίτων σε εισφορές υπέρ της ενίσχυσης των ανέργων, καθώς επίσης και τη δέσμευση του 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε, επίσης, την άμεση ανάγκη να προωθηθεί μια νέα πολιτική ανάπτυξης με δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τέλος, σχετικά με κίνδυνο μετάβασης σε μία φάση «άνεργης ανάπτυξης», όπου μπορεί οι ρυθμοί να είναι θετικοί αλλά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ασθενική, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε, για να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη, οι πόροι (ευρωπαϊκοί, δημόσιοι) να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε δραστηριότητες με μεγάλο εισοδηματικό πολλαπλασιαστή, που αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενισχύουν την εξωστρέφεια και δημιουργούν μεγάλο αριθμό σταθερών θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr