ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» σε νέα δημοσιονομικά και «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2014, 11:16 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2014, 12:18
«Όχι» σε νέα δημοσιονομικά και «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό και εργασιακά
Facebook Twitter Whatsapp

Το δύσβατο δρόμο που χάραξαν οι πιστωτές της χώρας μοιάζει αποφασισμένη να διανύσει η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει στο τέλος του μνημονίου και την οριοθέτηση της νέας σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Το δύσβατο δρόμο που χάραξαν οι πιστωτές της χώρας μοιάζει αποφασισμένη να διανύσει η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει στο τέλος του μνημονίου και την οριοθέτηση της νέας σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης. 

Έχοντας λάβει τα σκληρά μηνύματα από Eurogroup, Σόιμπλε, Ρέγκλινκ, Ντάισελμπλουμ αλλά και το email της τρόικας που ζητά να τεθούν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά θέματα, χωρίς εκπτώσεις, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβαν χθες την απόφαση να προχωρήσουν στη μόνη επιλογή που έχουν, πραγματικά, μπροστά τους: στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, παράλληλα, στη διεκδίκηση ό,τι καλύτερου τόσο ως προς τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα όσο και ως προς τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγηθεί η προληπτική γραμμή πίστωσης και (αν δοθεί) η βιωσιμότητα του χρέους. Το σενάριο της ρήξης, που διακινείται κατά καιρούς, μοιάζει να μην αποτελεί, ουσιαστικά, επιλογή καθώς θα συνιστούσε παραδοχή αποτυχίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του γήπεδο, αυτό της αντιπαράθεσης με την τρόικα. Επιπλέον, μετά την προειδοποίηση Ρέγκλινκ ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η Αθήνα όχι μόνον δεν θα λάμβανε τις εκκρεμείς δόσεις αλλά θα έπρεπε να επιστρέψει και τα 11 δισ. του ΤΧΣ, οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε άμεση ασφυξία τη χώρα. 

Το κλίμα έχει βαρύνει καθώς η ευρωζώνη δείχνει να μην επιδιώκει μία πολιτική αντιμετώπιση της ελληνικής περίπτωσης αλλά, αντιθέτως, να στέλνει μήνυμα συνολικά προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας ενόψει και των πιθανών εκλογικών εξελίξεων λόγω της επικείμενης Προεδρικής Εκλογής. 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου (σ.σ. συμμετείχαν επίσης οι Γκ. Χαρδούβελης, Δημ. Σταμάτης, Χρ. Σταϊκούρας, Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης) αποφασίστηκε η ελληνική πλευρά να θέσει βέτο στις απαιτήσεις των τροϊκανών για νέα δημοσιονομικά μέτρα και να επιδιώξει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό και εργασιακά. 

Από εκεί και πέρα, πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να συνιστά και το ύστατο χρονικό όριο. Εκ παραλλήλου, θα τρέχουν και οι συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα», οι οποίες προφανώς θα επιταχυνθούν μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η συμφωνία για την προληπτική γραμμή και τους όρους επιδιώκεται να κλείσει μέχρι τα τέλη του έτους, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να γίνει εντός του Ιανουαρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι το αργότερο μέχρι την έναρξη της Προεδρικής εκλογής «ο ελληνικός λαός θα έχει την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για την αλλαγή σελίδας με ασφάλεια». 

Αυτό, άλλωστε, όπως έχει υπογραμμίσει εδώ και πολλές εβδομάδες το Newpost, θα αποτελέσει και το διακύβευμα της δικομματικής μπροστά στην προσπάθεια αναζήτησης της Προεδρικής πλειοψηφίας ή έναντι του σεναρίου πρόωρων εκλογών. Το δίλημμα ανάμεσα σε μία δύσκολη αλλά ασφαλής λύση και μία περιπέτεια, είναι με απλά λόγια αυτό στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν βουλευτές και, σε πρόωρες εκλογές, οι πολίτες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr