ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από την Κοζάνη

Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2014, 20:49 / Ανανεώθηκε 12 Νοεμβρίου 2014, 20:49
Κουτσούμπας: Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από την Κοζάνη
Facebook Twitter Whatsapp

Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στην Κοζάνη.

Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στην Κοζάνη

«Ας αφήσουν αυτά που ξέρουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το ποιος θα απαλλάξει το λαό από τα μνημόνια, γιατί το μεγαλύτερο μνημόνιο -δηλαδή η μεγαλύτερη θηλιά στο λαιμό της εργατικής τάξης- είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, που ενώ ιδρώνουν πολλοί για να παράγουν όλο τον πλούτο τελικά τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα, καπιταλιστές. Ακόμα και αν το μνημόνιο το «τελειώσει» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ή το ακυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εδώ οι δεσμεύσεις της ΕΕ, που είναι από μόνες τους μνημόνια για όλα τα κράτη - μέλη, οι μηχανισμοί μόνιμης εποπτείας, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, η δημοσιονομική πειθαρχία. Ακόμα και αν το μνημόνιο τελειώσει, ακόμα και αν η τρόικα φύγει, θα είναι εδώ οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, οι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγει ο λαός, οι μονοπωλιακοί όμιλοι με τις μόνιμες απαιτήσεις τους για εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Και γι' αυτές τις απαιτήσεις -που προφανώς είναι και των υγιών επιχειρηματιών- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα. Για τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου διαπραγματεύεται κάθε φορά η κυβέρνηση, γι’ αυτό και ο λαός βγαίνει πάντα χαμένος, για τα συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου θα διαπραγματευτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι το ίδιο καταστροφικό».

Ο κ.Κουτσούμπας έκανε λόγο για προωθούμενη μείωση του εργατικού κόστους, ενώ τόνισε ότι βιομήχανοι και κυβέρνηση βάζουν ξανά στο τραπέζι το ασφαλιστικό, απαιτώντας νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές και ταυτόχρονα νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, μειώσεις συντάξεων και παροχών. Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ- όπως είπε- έρχονται και κουμπώνουν με τις απαιτήσεις της τρόικα, αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αφού στις προτεραιότητες των βιομηχάνων και των τραπεζιτών είναι οι ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο, δηλαδή νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία και τη δράση των συνδικάτων. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι:

το μνημόνιο που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα υπηρετήσει και όποια κυβέρνηση πάρει τη σκυτάλη, όπως κι αν ονομαστεί, όσα ψίχουλα ελεημοσύνης κι αν υποσχεθεί ότι θα μοιράσει. Κι αυτή η κυβέρνηση θα είναι όμηρος στα χέρια των εκμεταλλευτών και όσων καταδυναστεύουν το λαό μας, γιατί ακριβώς η στρατηγική της ΕΕ είναι αντιλαϊκή όπως και η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των μονοπωλίων. Όλα τα υπόλοιπα περί «διαπραγμάτευσης» και το ποια κυβέρνηση είναι πιο ικανή να διαπραγματευτεί καλύτερα, δεν αφορούν το λαό και τα συμφέροντά του, αφορούν στο ποια τμήματα του κεφαλαίου θα έχουν τις λιγότερες ζημιές και τα μεγαλύτερα κέρδη. 


Για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις τουρκικές προκλήσεις

Διαψεύδονται όσοι πανηγύριζαν ότι η εύρεση φυσικού αερίου θα αποτελούσε «εργαλείο» επίλυσης του Κυπριακού. Η εύρεση του φυσικού αερίου έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης για την επιβολή ενός νέου σχεδίου «τύπου Ανάν» στην Κύπρο. Δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις με την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, που οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, οι οποίοι εγκυμονούν νέες επικίνδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό λαό, αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής. Η Ελλάδα θα εμπλακεί σε ένα κύκλο αντιθέσεων και ανταγωνισμών με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι ενεργειακές δυνατότητες της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά υπέρ του λαού μόνο αν κοινωνικοποιηθούν στο πλαίσιο μιας άλλης διακυβέρνησης, της λαϊκής εξουσίας που θα σχεδιάζει και θα αναπτύσσει αυτές τις δυνατότητες με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα συνάπτει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο θέμα της ΔΕΗ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προωθεί» τα συμφέροντα των μονοπωλίων στον κλάδο της ενέργειας με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «διεκδικεί να γίνει αυτός ο εκλεκτός της ΕΕ, των μονοπωλίων και γι' αυτό να κάνει ό,τι μπορεί για να τσακίσει το κίνημα, ήταν και η πρότασή του για δημοψήφισμα ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Όχι μόνο υπομόνευσε τους αγώνες των εργαζομένων, που ήταν σε εξέλιξη, αλλά και αρνήθηκε να ενταχθεί στο δημοψήφισμα το σύνολο των νόμων της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».

Παράλληλα, παρουσίασε τις προτάσεις του  ΚΚΕ:

  • Αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων αποκλειστικά με κρατική ευθύνη και αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες.
  •  Δημιουργία θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς με κατάργηση των εργολαβιών. Επέκταση των ΒΑΕ, 7ωρο, 5θημερο, 35ωρο.
  • Επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, γιατρούς ασφαλείας.
  •  Μετεγκατάσταση οικισμών, παράδοση των εκτάσεων εξορυγμένων της ΔΕΗ στο κράτος χωρίς αποζημίωση.
  • Κρατικό δίκτυο μέτρησης της περιβαλλοντικής ρύπανσης, βελτίωση και επέκταση των υποδομών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr