ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η εκλογική μάχη του έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση 13 Νοεμβρίου 2014, 13:20 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2014, 18:25
Σήμερα η εκλογική μάχη του έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Τις ευχές σύσσωμης της ελληνικής κυβέρνησης και του Πενταγώνου έδωσε υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στον έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο που σήμερα κρίνεται η υποψηφιότητά του, για την θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Chairman of the European Union Military Committee-EUMC).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις ευχές σύσσωμης της ελληνικής κυβέρνησης και του Πενταγώνου έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στον έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο που σήμερα κρίνεται η υποψηφιότητά του, για την θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Chairman of the European Union Military Committee-EUMC).

Η ελληνική υποψηφιότητα θεωρείται ότι είναι η επικρατέστερη. Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος θεωρείται πετυχημένος, επιχειρησιακός αξιωματικός που κατέχει ταυτόχρονα και τη στρατιωτική διπλωματία. Παράλληλα είναι γνωστός στους στρατιωτικούς κύκλους τόσο της Ευρώπης όσο και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Ο υπουργός Νίκος Δένδιας κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με τους στρατιωτικούς συντάκτες ,υπογράμμισε με έμφαση την υποψηφιότητα του έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ευχήθηκε να εκλεγεί καθώς η ανάδειξή του σε Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι τιμή και για τη χώρα μας. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος είχε θέσει υποψηφιότητα και για μία παρόμοια θέση στο ΝΑΤΟ στις 20 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς εκεί η ψηφοφορία έγινε με την...«πολιτική της Γιουροβίζιον». Συνασπίστηκαν όλες οι πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ που αποτελούν πλέον μέλη του ΝΑΤΟ και εξέλεξαν τον «σύντροφό» τους τον τσέχο στρατηγό, ο οποίος βέβαια δεν γνωρίζει -λόγω προέλευσης- τις Νατοϊκές δομές, τη λογική και το οπλοστάσιο της Συμμαχίας.

Η θητεία του Προέδρου της EUMC είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2015. Η EUMC είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της ΕΕ και υπάγεται απευθείας στον Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, παρέχοντας στρατιωτικές συμβουλές τόσο στην ΕΠΑ, όσο και στον Ύπατο Εκπρόσωπο, ενώ προΐσταται του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ενώσεως και αποτελεί το σημείο επαφής με τους Επιχειρησιακούς Διοικητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε.

Γ. Κοκ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr