ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου η Eυρωβουλή

Δημοσίευση 13 Νοεμβρίου 2014, 16:03 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2014, 17:23
Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου η Eυρωβουλή
Facebook Twitter Whatsapp

Ψήφισμα με το οποίο καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η ευρωβουλή.

Ψήφισμα με το οποίο καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η ευρωβουλή.

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις τουρκικές δραστηριότητες που αφορούν τις θαλάσσιες έρευνες που σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμά της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής. 

Ζητούν ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα, οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και ζήτησαν από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Οι «προκλητικές ενέργειες» και «οι απειλές» της Τουρκίας «υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», τονίζεται στο ψήφισμα, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη τους «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισήμανε ότι «η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της διένεξης».

Στο ψήφισμα συμπεριλήφθηκαν δύο θετικές τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, ενώ δεν το προσυπέγραψαν οι Πράσινοι καθώς δεν υποστηρίχθηκε η τροπολογία τους με την οποία τόνιζαν ότι στις συζητήσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να εξεταστούν και οι φυσικοί πόροι της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr