ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μυστικές μετρήσεις που έφτασαν στο Μαξίμου και ανάλυση τους

Δημοσίευση 13 Νοεμβρίου 2014, 22:52 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2014, 22:52
Οι μυστικές μετρήσεις που έφτασαν στο Μαξίμου και ανάλυση τους
Facebook Twitter Whatsapp

Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετρήσεις και το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει εστιάσει την ανάλυσή του στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετρήσεις και το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει εστιάσει την ανάλυσή του στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών. 

Η εικόνα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες αλλά παραμένει δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία και αυτή αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία στην κυβέρνηση, όπου επικρατεί η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή

«Στον πολιτικό διάλογο υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως. Γιατί, ενώ η αντιπολίτευση κινείται στον απέραντο χώρο του επιθυμητού, η κυβέρνηση περιορίζεται στον στενό χώρο του εφικτού».

Πολλοί συνεργάτες αλλά και συνομιλητές του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιμένουν να στέκονται στην απόσταση ανάμεσα στις απαντήσεις σε ένα γκάλοπ και στην ψήφο. Η ανησυχία όμως είναι έκδηλη και δεν μπορεί να κρύψει κανείς τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Η χθεσινή εξέλιξη με την απόσυρση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις προκάλεσε σοκ στη ΝΔ και έδειξε ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα καθώς ανατρέπεται μια ψηφισμένη διάταξη. Μετά την αρχική αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τώρα αναζητούν διέξοδο από το δυσάρεστο κλίμα που δημιούργησε η συγκεκριμένη ενέργεια.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για την Ελλάδα, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστρέφονται εύκολα. Η αξιωματική αντιπολίτευση συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της και κερδίζει και από άλλους χώρους, ενώ η ΝΔ δεν μπορεί να συσπειρώσει τους δικούς μας.

Οι μεγάλες αποκλίσεις στη συναγωγή συμπερασμάτων εκ των πραγμάτων οδηγούν και σε μεγάλες αποκλίσεις στη διαμόρφωση προτάσεων για τις άμεσες ενέργειες προς αναστροφή του δυσάρεστου κλίματος. Στα πλαίσια αυτά η ΝΔ ανοίγει και τον φάκελο συνταγματική αναθεώρηση με στόχο να μεταφέρει τη συζήτηση και σε θεσμικό επίπεδο, πέρα από την οικονομία, όπου δέχεται πολλά πυρά.

Πολλοί στην κυβέρνηση και στην Κ.Ο. της ΝΔ, αν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ενώ οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι «μπόρα είναι και θα περάσει», αλλά δεν εξηγούν πως θα γίνει αυτό, καθώς φαντάζει μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Ελπίζουν ότι το κλίμα θα αλλάξει, αρχής γενομένης από την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα χωρίς επώδυνα μέτρα, δρομολόγηση της προληπτικής γραμμής στήριξης και περιγραφή της συμφωνίας για το χρέος πριν από την προεδρική εκλογή

Το σημείο που εστιάζουν στη ΝΔ είναι στην ανησυχία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Όχι μόνο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας (σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ), αλλά και λόγω της πρόσφατης εμπειρίας με το «κραχ των αγορών», χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται και η όξυνση των εθνικών θεμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταγράφουν, όπως λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, σαφή υποχώρηση όσων επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών (μία επιθυμία άλλωστε η οποία έτσι ή αλλιώς ποτέ δεν ήταν πλειοψηφική).

Γι’ αυτό και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που έχει τεθεί με εντολή του Πρωθυπουργού, επικεφαλής της Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ότι εάν χαθεί η ευκαιρία να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης της χώρας, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, και άρα πάμε σε εκλογές, θα έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr