ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνηση-ματ με την αναθεώρηση του Συντάγματος

Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2014, 08:21 / Ανανεώθηκε 16 Νοεμβρίου 2014, 08:21
Κίνηση-ματ με την αναθεώρηση του Συντάγματος
Facebook Twitter Whatsapp

Μέτρο πίεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές, συνιστά η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη
 
Μέτρο πίεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές, συνιστά η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση.
 
Βασικό άξονα στις προς αναθεώρηση διατάξεις, θα αποτελέσουν οι αλλαγές που προτείνει η αρμόδια Επιτροπή της ΝΔ για την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τον τρόπο εκλογής του. Αυτό θα καθορίσει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς αποτελεί το βασικό "όπλο" της κυβέρνησης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βάζει στο τραπέζι νέα δεδομένα για το πρόσωπο που θα προτείνει για την προεδρία. 
 
Στη στρατηγική του Μαξίμου για τη συνταγματική αναθεώρηση, σημαίνοντα ρόλο παίζει η τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής της ΝΔ. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε ως "άνοιγμα" στη λεγόμενη λαϊκή δεξιά, λίγες ημέρες μετά και τη δημόσια συνάντηση του κ.Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. 
 
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "τορπιλίσει" την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα βάλει μπλόκο στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αξιολογείται ως αναγκαία και περιλαμβάνει αλλαγές για τις οποίες εχει δεσμευτεί και ο Αλέξης Τσίπρας. 
 
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν στο newpost κορυφαίοι συνταγματολόγοι, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα διακοπεί και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου πρόταση αναθεώρησης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα είναι και ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τους βουλευτές, κυρίως δε στους ανεξάρτητους που δεν επιθυμούν εκλογές, προκειμένου να ψηφίσουν για Πρόεδρο.
 
Συγκεκριμένα, η αναθεωρητική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια θα αναλάβει αυτομάτως τις αυξημένες αρμοδιότητες ή θα έχει περιορισμένη θητεία ή οι νέες αρμοδιότητες που θα προβλέπονται για τον Πρόεδρο θα αφορούν στο πρόσωπο που θα εκλεγεί το 2020. Αν ο νέος Πρόεδρος αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες με τη συνταγματική αναθεώρηση, θα έχει ουσιαστικό ρόλο σε διάστημα που θα πλησιάζει τα 2/3 της θητείας του. 
 

Αναλυτικα οι προτάσεις της "γαλάζιας" επιτροπής

 
• Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες.

• Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας. Με σταθερό εκλογικό σύστημα. Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να αλλάζει, μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής.

• Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.

• Ευέλικτη Κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών - Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού - με 5ετή θητεία.

• Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο.

• Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών. Αναθεώρηση της διάταξης για την  ασυλία των Βουλευτών και αυτή θα περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.

• Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.

• Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.

• Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του Βουλευτή, ώστε να πάψει η Βουλή να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και θα γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου.

• Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

• Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου

• Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.

• Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.

•  Μείωση του αριθμού των Βουλευτών.

• Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.

• Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του  Δημοσίου. 

•Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

• Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.

• Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

• Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

• Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους. Ώστε να μην διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων.

Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και "αγκάθια"

 
Αν η παρούσα Βουλή προλάβει και ολοκληρώσει τις εργασίες της για τα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν, τις αποφάσεις θα λάβει η επόμενη Βουλή. 
 
Ήδη η Επιτροπή συνταγματικής αναθεώρησης της ΝΔ, που συνεδρίασε πανηγυρικά υπό τον Πρωθυπουργό, έχει αναλάβει δουλειά για να προλάβει τα στενά χρονικά περιθώρια. Τα μέλη της, οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Τάσος Νεράτζης, Ασπασία Μανδρέκα, Φωτεινή Αραμπατζή, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Ταλιαδούρος, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κεφαλογιάννης, έλαβαν από τον κ.Παυλόπουλο τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο καθένας, δηλαδή τα αναθεωρητέα άρθρα που θα επεξεργαστούν και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (ατομικά δικαιώματα, εκτελεστική εξουσία, νομοθετική εξουσία, δικαστική).
 
Οι προτάσεις της επιτροπής της ΝΔ θα υποβληθούν στις αρχές Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια, όμως, απαιτούνται περίπου έξι μήνες για να εγκριθούν οι αναθεωρητέες διατάξεις, καθώς πρέπει να τη σύσταση αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, να κατατεθεί η τελική πρόταση και να πραγματοποιηθούν "δύο ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια με απόσταση ενός μηνός μεταξύ τους και με πλειοψηφίες των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές)". 
 
Κρίσιμης σημασίας για την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει η αναθεωρητική διαδικασία είναι η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κι συγκεκριμένα εάν θα συμμετάσχει στην Επιτροπή. 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη Σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της, σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.
Αν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των 3/5, η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη σύνοδο μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των μελών της. 
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr