ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θηλιά 100 δόσεων από την τρόικα σε Σαμαρά – Βενιζέλο

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2014, 11:36 / Ανανεώθηκε 18 Νοεμβρίου 2014, 11:36
Θηλιά 100 δόσεων από την τρόικα σε Σαμαρά – Βενιζέλο
Facebook Twitter Whatsapp

Ούτε αναγνώριση για όσα έχουν γίνει, ούτε κατανόηση για τη δοκιμασία των πολιτών από το 2010 μέχρι σήμερα ούτε βέβαια και συνειδητοποίηση του συνεχώς μειούμενου πολιτικού κεφαλαίου της κυβέρνησης δεν επιδεικνύουν οι δανειστές, που σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά γύρω από την ελληνική κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ούτε αναγνώριση για όσα έχουν γίνει, ούτε κατανόηση για τη δοκιμασία των πολιτών από το 2010 μέχρι σήμερα ούτε βέβαια και συνειδητοποίηση του συνεχώς μειούμενου πολιτικού κεφαλαίου της κυβέρνησης δεν επιδεικνύουν οι δανειστές, που σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά γύρω από την ελληνική κυβέρνηση. 

Οι ελληνικές θέσεις που εστάλησαν το βράδυ της Πέμπτης αλλά και η άρον – άρον αλλαγή της διάταξης για τις 100 δόσεις, ώστε να μην περιλαμβάνει τον ΕΝΦΙΑ και τις τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος – δεν έπεισαν την τρόικα να επιστρέψει καθώς είναι σαφές ότι στην τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου τα παίζουν όλα για όλα προκειμένου να εξασφαλίσουν όσα περισσότερα μπορούν. 

Αδιέξοδο με δόσεις 

Η αποκάλυψη, δε, αργά χθες ότι ακόμη και η νέα ρύθμιση για τις δόσεις, που πέρασε με χίλια βάσανα από τη Βουλή, ζητείται να... ξανάρθει προκειμένου σε αυτή να προστεθούν και εισοδηματικά κριτήρια ή/και να μειωθεί ο αριθμό των δόσεων ήταν ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση. Περιθώρια υπαναχώρησης, πρακτικώς, δεν υπάρχουν καθώς και μόνον η σκέψη να έρθει για τρίτη φορά η ρύθμιση των δόσεων στη Βουλή προκαλεί.... vertigo.

Το ενδεχόμενο, δε, να εισάγονταν τα εισοδηματικά κριτήρια στην εφαρμοστική εγκύκλιο (σ.σ. που πάντως δεν μοιάζει νομικά ισχυρό σενάριο), μπορεί να γλίτωνε την κυβέρνηση από μία κοινοβουλευτική δοκιμασία αλλά δεν θα περιόριζε ούτε κατ' ελάχιστον το πολιτικό κόστος μίας ακόμη αναδίπλωσης απέναντι στην τρόικα.

Το αδιέξοδο στο ζήτημα είναι προφανές και επιτείνεται από το γεγονός ότι η τρόικα έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των θεμάτων και σαν μέγγενη πιέζει την κυβέρνηση μέχρι θραύσεως. Τα σημεία αιχμής είναι αφενός το δημοσιονομικό, αφετέρου το ζήτημα του ασφαλιστικού και των εργασιακών θεμάτων, όπως επίσης και ο ΦΠΑ. Με το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα υπολογίζει σε πλέον των 3,5 δισ. ευρώ, σχετίζεται άμεσα το ζήτημα των δόσεων, καθώς οι ελεγκτές θεωρούν ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο προέρχεται από εκεί. 

Ωστόσο, η αίσθηση που αποκομίζουν όσοι επιδιώκουν να διαγνώσουν τις πραγματικές διαθέσεις των δύο πλευρών είναι ότι η πίεση της τρόικας έχει ως στόχο την καλύτερη δυνατή, για την ίδια, συμφωνία στο τέλος. Με άλλα λόγια, το δημοσιονομικό και άρα και το ζήτημα των δόσεων μπαίνει στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης. Μοιάζουν σαν να λένε στην ελληνική κυβέρνηση, όπως και στο παρελθόν, να προχωρήσει σε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κατώτατη σύνταξη) και στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, απεργίες) προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε δημοσιονομικά και τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας. 

Όλα ανοιχτά 

Το πρόβλημα, ωστόσο, για την ελληνική πλευρά είναι ότι η πίεση υπερβαίνει τις εκτιμήσεις (ή τις ελπίδες) των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι στις 15:00 μετά το μεσημέρι θα επιχειρήσουν να βρουν αξιοπρεπή διέξοδο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των δανειστών. 

Δεδομένου ότι, όπως απέδειξαν και οι βουλευτικές αντιδράσεις για τη «διόρθωση» του αριθμού των δόσεων, οποιαδήποτε παρέμβαση σε ασφαλιστικό, εργασιακά και, πιθανά, στο ΦΠΑ (νησιά, τρόφιμα, φάρμακα κ.ο.κ.) θα προκαλούσε δίνη αντιδράσεων μεταξύ των βουλευτών και καθίζηση των δημοσκοπικών μεγεθών, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά: Από την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής πολιτικής λύσης, για την οποία παλεύει ο Πρωθυπουργός, μέχρι και την αναστολή της διαπραγμάτευσης μέχρι νεωτέρας. Και από μία μεγάλη αναδίπλωση της κυβέρνησης ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να επιδιωχθεί λύση για την επόμενη ημέρα, μέχρι και το ενδεχόμενο εσωτερικής ρήξης στη δικομματική, πχ για τα εργασιακά, που θα οδηγούσε τη χώρα στις κάλπες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr