ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγματεύσεις έως το Σάββατο για συμφωνία το συντομότερο δυνατό

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2015, 18:56 / Ανανεώθηκε 6 Αυγούστου 2015, 18:03
Διαπραγματεύσεις έως το Σάββατο για συμφωνία το συντομότερο δυνατό
Facebook Twitter Whatsapp

Κορυφώνονται αύριο μέχρι και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ), ώστε να υπάρξει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κορυφώνονται αύριο μέχρι και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ), ώστε να υπάρξει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση μέσα στα χρονικά περιθώρια που έθεσε το Μέγαρο Μαξίμου. Οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων εισέρχονται στα δημοσιονομικά θέματα την ώρα που παραμένουν τέσσερα «καυτά» ζητήματα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία. 

Υπενθυμίζεται πως υπό εξέταση τελεί το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού καθώς και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ειδικά ως προς το τελευταίο υπάρχουν διαφωνίες μέσα στους θεσμούς για το ύψος της ύφεσης για φέτος, γεγονός που επηρεάζει και τον καθορισμό των πλεονασμάτων.

Για την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί χρονικά η εξέταση του θέματος το Σάββατο, εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος αύριο.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση των θεσμών στην πρότασή της για τα «κόκκινα» δάνεια η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περιμετρικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και στο νόμο Δένδια.

Σημειώνεται ταυτόχρονα πως εμπόδια εμφανίζονται και στο ζήτημα του ΤΑΙΠΕΔ – κυρίως στο ζήτημα της διοίκησης και του ελέγχου του νέου Ταμείου- ενώ οι θεσμοί επιμένουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας στις συνταξιοδοτήσεις. 

Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. 

Τα εργασιακά ως γνωστόν παραπέμφθηκαν για το Σεπτέμβριο με την προοπτική ψήφισης του νέου νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους. 

Αισιοδοξία για συμφωνία

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια, και μάλιστα με θετική έκβαση, εντός του Σαββατοκύριακου. Σκοπός είναι να ψηφιστούν τα μέτρα στις 18 Αυγούστου, στη συνέχεια να εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. 

Την ίδια αισιοδοξία φαίνεται να συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εκπρόσωπο Μίνα Αντρέεβα να σημειώνει πως για την Κομισιόν είναι εφικτή μια συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου.

Η Αντρέεβα χαρακτήρισε την πρόοδο στις συνομιλίες «ικανοποιητική», σημείωσε ότι αύριο το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των θεσμών, όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ τόνισε μάλιστα πως ήδη γράφεται το προσχέδιο του νέου μνημονίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr